Home Beograd Zahvalnost ruskim i optužbe na račun zapadnih službi zbog „učešća“ u protestima...

Zahvalnost ruskim i optužbe na račun zapadnih službi zbog „učešća“ u protestima – spin vlasti upućen domaćoj javnosti

117
0
Foto: N1

Zahvalnost premijerke Ane Brnabić, ruskim služba na, kako je rekla, informacijama koje ukazuju na zapadnu ruku u protestima opozicije, upućene su domaćem javnom mnjenju i predstavljaju spin vlasti da se pokaže da je Rusija čuvar srpskih interesa, a u stvari je čuvar određenog režima, smatraju analitičari.

Nekadašnji načelnik Vojnobezbednosne agencije Momir Stojanović za N1 kaže da je to još jedna u nizu diskutabilnih i neprimerenih izjava aktuelne premijerke.

„Ta izjava je u toj meri neprimerena kad se zna da Vlada u svojoj sistematizaciji ima bezbednosno-informativnu agenciju koja je potčinjena premijerki, u suštini je ona potčinjena predsedniku, ali svejedno je. Ali, da li je moguće da pored svih naših službi one nisu bile sposobne da informišu premijerku o mogućim neredima u Beogradu, nego moraju da se oslone na podatke ruske službe“, kaže on.

Izjava premijerke ali i predsednika Srbije je, prema njegovom mišljenju, usmerena domaćem javnom mnjenju, jer je tradicionalno naklonjeno Rusiji i u smislu je animacije javnog mnjenja i podrške vlasti.

„Vučić je vrlo vešt u spinovoanju i po meri istrajnosti demonstranata u Beogradu i otišao je još i korak dalje. Želi da oboji proteste kroz pokušaj nasilnog rušenja legitimne vlasti i proturanja teze da neke zapadne vlasti podržavaju nasilje protestanata i rušenje legitimnih rezultata izbora čime, želi da pridobije domaću javnost“, kaže Stojanović.

Za diplomatu i nekadašnjeg ambasadora Srbije u Belorusiji Srećka Đukića to je spin da se pokaže da je rusija čuvar Srbije i njenih interesa, a u stvari je čuvar određenog režima.

„Mislim da je to jedan spin vlasti koja se preterano uplašila. Ovo preterno može biti i pod navodnicima ako joj je odgovaralo zaoštravanje situacije u zemlji i da pokaže da ima silu koju može upotrebiti. Izjava Brnabić je upućivala na to i da pokaže da imamo Rusiju iza nas i da nema razloga za strah“, navodi on.
Prema rečima Đukića, naše službe su jako privezane sa ruskim službama.

„To nije ništa novo pogotovo od raspada SFRJ. Upliv ruske službe kod nas i u regionu je ogroman. Taj odnos je i istorijski i tradicionalno i duhovno takav kakav jeste“, objašnjava on.

Sa druge strane Stojanović ističe da svako naginjanje bilo prema zapadnim ili prema istočnim službama ima dalekosežno negativne posledice po vitalne nacionalne i državne interese.

„Ja mislim da dilema da li je naš prostor izložen agresivnoj aktivnosti stranih službi ne stoji, pre svega jer su aktivnosti tih službi usmerene na očuvanje vitalnih interesa tih zemalja iz kojih potiču. U celom konglomeratu dešavanja oko protesta u Beogradu u vezi sa izborima čini mi se da je u interesu i isočnih i zapadnih službi da se očuva mir i stabilnost, tako da ne verujem da su one zainteresovane za konačne rezultate izbora“, nekadašnji načelnik Vojnobezbednosne agencije.

Vučić ima podršku i Moskve i Vašingtona

Sagovornici N1 slažu se da Vučić ima podršku i Mosve i Vašingtona.

Prema rečima diplomate Đukića, Vučić načelno ima podršku obe strane, ali ističe da, dok je sa strane Rusije ona jača nego ranije, intezitet podrške sa Zapada je manji.

„Neka upozorenja, pre svega iz Evrope, su ipak stigla. To nije žuti karton, ali je na tom putu“, kaže Đukić.

I Stojanović navodi da smo blizu zaključka da Vučić u ovom trenutku ima podršku i Moskve i Vašingtona.

„Mislim da je Vučić uspeo da se nametne kao čuvar ruskih interesa na Zapadnom Balkanu, ali da vodi računa u odnosima sa zapadnim predstavnicima moći i da je više naklonjen zapadu nego interesima Rusije u ovom regionu, a da zapad na neki način pokušava da ga na neki način sačuva na vlasti sve dok ne ispuni što je obećao u vezi sa zaokruživanjem kosovske nezavisnosti“, kaže Stojanović.

Dodaje i da se Moskva „gadno vara da je Vučić zaštitnih njenih interesa“ i da će vreme pokazati koliku je štetu naneo srpskim vitalnim nacionalnim interesima.

Izvor: N1