Home Beograd YUCOM: Nesrazmerna upotreba sile prema građanima na protestu ispred Skupštine grada

YUCOM: Nesrazmerna upotreba sile prema građanima na protestu ispred Skupštine grada

113
0
Foto: N1 Printscreen

Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) ocenio je da je policija sprovela nasilje prema građanima na protestu ispred Skupštine grada Beograda i da je nesrazmerno koristila sredstva prinude.

„Ovakvim postupanjem krše se osnovna prava građana na slobodu i bezbednost, ali i pravo na javno okupljanje“, navodi se u saopštenju.

Sredstva prinude, kao posebno policijsko ovlašćenje, kako su dodali iz YUCOM-a, mogu biti primenjena samo u zakonom propisanim uslovima i na način koji je propisan zakonom, odnosno primena policijskog ovlašćenja mora biti srazmerna potrebi zbog koje se preduzima.

„Između više policijskih ovlašćenja primeniće se ono kojim se zadatak može izvršiti sa najmanje štetnih posledica i za najkraće vreme. Upotreba sredstava prinude je poslednje policijsko ovlašćenje koje se primenjuje onda kada ni jedno drugo policijsko ovlašćenje nije moglo da posluži svrsi“, navodi se u saopštenju.

Prema njihovim rečima, snimci na kojima se vidi kako po više policijskih službenika službenim palicama tuče građane koji su protestovali ispred Skupštine grada ne pokazuje srazmernu primenu policijskih ovlašćenja, „već upravo suprotno – prekomernu upotrebu sile prema građanima“.

Naglasili su da je policija dužna da svoja ovlašćenja sprovodi po načelu nepristrasnosti, nediskriminacije, humanosti, poštovanja ljudskih prava i omogućavanje medicinske pomoći.

„Shodno tome, sva lica lišena slobode imaju pravo da obaveste blisku osobu po izboru da su lišena slobode, imaju pravo da ih pregleda lekar bez prisustva policijskog službenika i imaju pravo na pravnu pomoć“, dodaje se u saopštenju.

YUCOM je od nadležnih institucija, pre svega tužilaštva i Zaštitnika građana, zatražio da ispitaju srazmenost upotrebe sredstava prinude prema građanima na protestu.

Građanima su poručili da, ukoliko su u nedoumici poštovanja ili obima njihovih prava u takvim situacijama, mogu se direktno obratiti YUCOM-u na broj telefona 0113344235 ili elektronskom poštom na: office@yucom.org.rs.

Izvor: N1