Home Beograd RIK proglasio liste Ruske stranke i Čedomira Jovanovića

RIK proglasio liste Ruske stranke i Čedomira Jovanovića

79
0
Glasanje i birački spisak - Srbija izbori
Foto: N1

Republička izborna komisija (RIK) proglasila je danas manjinsku listu Ruska stranka – Slobodan Nikolić, kao i listu Grupe građana „Čedomir Jovanović – Mora drugačije“, jer su dostavili nedostajuće pravno valjane izjave birača koji ih podržavaju.

Za listu Ruske stranke je glasalo 16 članova RIK, protiv je bilo sedmoro, dvoje uzdržanih, a tri člana nisu glasala.

Ruskoj stranci je naloženo da dostavi nedostajućih 186 potpisa, a oni su dostavili 397 pravno valjane izjave birača.

Davanju statusa liste nacionalne manjine Ruskoj stranci usprotivila se članica RIK ispred Srpske radikalne stranke Željka Radeta, tvrdeći da ta stranka ima nameru da izigra zakon i da ona ništa nije učinila za prava ruske nacionalne manjine.

Sličnog stava su bili i članovi RIK Uroš Kršić i Miroslav Vasić, koji je rekao da je trebalo tražiti mišljenje Nacionalnog saveta i predložio da se odbije proglašenje te liste.

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević podsetio je na presudu Upravnog suda kojom je poništeno rešenje RIK i proglašena ta lista, dodajući i da je njome utvrđeno da ta stranka ima položaj nacionalne manjine.

Komisija je jednoglasno proglasila listu Grupe građana „Čedomir Jovanović – Mora drugačije“.

Toj listi je naloženo da dostavi 273 pravno valjanih potpisa birača, a izvestilac RIK je saopštio da ta lista dostavila 573 pravno valjanih izjava birača koji je podržavaju.

Izvor: Danas Online