Home Lokalni izbori Loznica, grad za Verovali ili ne

Loznica, grad za Verovali ili ne

130
0
izbori-srbijaizbori
izbori-srbijaizbori

Ministarstvo za državnu upravu ima objašnjenje zašto u Loznici po popisu živi 72.062 stanovnika, a u biračkom spisku je njih 75.677 , od čega 59.403 punoletnih

Ministarstvo Srbije za državnu upravu i lokalnu samoupravu (MDULS) saopštilo je danas da se broj upisanih građana u birački spisak ne može porediti s brojem stanovnika iz popisa stanovništva, reagujući na saopštenje koalicije „Nacionalno okupljanje“.
Srpski pokret Dveri iz te koalicije ranije je saopštio da je Loznica „grad za enciklopediju ‘Verovali ili ne’ “ jer po popisu iz 2022. godine ima 72.062 stanovnika, a u biračkom spisku ima 75.677 birača, od čega 59.403 punoletnih birača.

„To znači da ovaj grad ima preko 16.000 više birača nego punoletnih stanovnika“, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo je objasnilo da „popis stanovništva predstavlja faktički broj građana jer se radi po principu anketiranja građana koji su dostupni da daju podatke u trenutku popisa i na dobrovoljnoj je bazi, dok je jedinstveni birački spisak evidencija svih punoletnih građana koji su državljani i imaju prebivalište u Srbiji“.

Navedeno je da se birač upisuje u birački spisak po mestu prebivališta, a birač koji ima boravište u inostranstvu po poslednjem prebivalištu pre odlaska u inostranstvo, odnosno po poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja, s tim što se u birački spisak upisuju i podaci o njegovom boravištu u inostranstvu.

Takođe, „interno raseljeno lice upisuje se u birački spisak po mestu gde je prijavljeno kao interno raseljeno lice“.

Izvor: Vreme