Home Gradski izbori CRTA skrenula pažnju na moguće izborne prevare

CRTA skrenula pažnju na moguće izborne prevare

113
0
crta logo
Foto: Crta logo

Nevladina organizacija Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) pozvala je građane da im se obrate ukoliko uoče nepravilnosti na glasanju na izborima koji će se održati 17. decembra.

– Davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem, koje često nazivamo „kupovinom glasova“, krivično je delo koje se goni po službenoj dužnosti, te se krivična prijava protiv onoga za koga smatrate da je ovo delo učinio može podneti nadležnom javnom tužilaštvu, a to je osnovno javno tužilaštvo na teritoriji na kojoj je ovo delo učinjeno – navodi CRTA u saopštenju.

CRTA podseća da birači, ako primete nepravilnosti koje se ne tiču direktno njih, kao što su narušavanje tajnosti glasanja birača, vođenje paralelne evidencije birača, kupovina glasova, glasanje bez dokumenata, „bugarski voz“, odnosno unapred popunjeni listići za glasanje i druge, osim što ih mogu prijaviti policiji i tužilaštvu, mogu o tome da obaveste i posmatračku misiju Crte na broj 063 591 585, i „dobiju savet kako da postupaju“.

Nepravilnosti u kampanji, kao i kupovina glasova, mogu se prijaviti i mejlom na: prijavi@crta.rs.

Izvor: Direktno