Home Parlamentarni izbori Da li je cenzus jedini cilj?

Da li je cenzus jedini cilj?

299
0
thinkstock-belgrade-srbijaizbori

Tri decenije višestranačja u Srbiji pokazuju da ideologija nije ključna za formiranje izbornih koalicija.

Takvi primeri najuočljiviji su pred lokalne izbore. Beograđani će tako moći da glasaju za tri koalicije, koje su prema ideologiji, ali i istoriji sukoba spoj nespojivog. Da li je cenzus jedini cilj?

Na Beogradskim izborima ponovo više kolona. Tako je Dragan Đilas u koaliciji sa Sašom Jankovićem, ali i Vukom Jeremićem, kojeg je 2013. izbacio iz članstva Demokratske stranke.

Mnogo toga je u knjizi „Istorija demokratske stranke“. Na jednoj od strana i bivši predsednik koji im je okrenuo leđa neposredno pred parlamentarne izbore 2014. Koalicioni parter demokrata, Zoran Živković, za predsednika SDS-a kaže da je Vučićev mali od palube. Kako je došlo do pomirenja DS-a i Borisa Tadića?

„Mi imamo obavezu da se sada sabiramo, a ne da se oduzimamo“, navodiTamara Tripić iz DS.

U ideološkom smislu, najneprirodnija koalicija na beogradskim izborima je koalicija dva pokreta Dosta je bilo i Dveri. Osim početnog slova u nazivima pokreta, malo toga imaju zajedničkog.

„Tačno je da postoje ideoloske razlike između nas. Njih će uvek biti. Ali mi smo našli tačke koje nas spajaju, a ne tačke koje nas razdvajaju. Te tačke koje nas spajaju su u interesu svih građana Beograda“, kaže Vojin Biljić iz DJB.

Koalicije iz koristi, interesa, nužde, formirane zbog ključnog cilja – prelaska cenzusa. Tako politički komentatori ocenjuju neprirodne koalicije na izborima za Grad Beograd.

„Elementarna stvar je prelazak cenzusa i onda u drugom krugu da uđete u strukture vlasti. To je elementarna logika i ako je ne poštujete onda prođete neslavno“, kaže Zoran Stojiljković, profesor FPN.

„Cenzus je prvi cilj. Postoji uverenje da dve stranke pojedinačno tj samostalno ne bi mogle samostalno da pređu cenzus. Druga stvar je koje neke povezuje na određen način je sistemska usmerenost ka smeni postojeće, i dolaska onih od pre“, navodi Emilija Orestijević iz CESID-a.

Mnoge koalcije sličnog tipa i u drugim mestima šokriale su javno mnjenje. Ipak, lokalni političari to mogu mnogo bolje da objasne glasačima od onih na republičkom nivou, kada su demokrate, zarad opstanka na vlasti potpisale istorijski sporazum o pomirenju sa socijalistima.

Preuzeto sa: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here