Home Parlamentarni izbori Kod Tačija samo predstavnici tzv. ratne koalicije

Kod Tačija samo predstavnici tzv. ratne koalicije

158
0
Hašim Tači - Srbija izbori
Foto: Politika/ Beta-Hina

PRIŠTINA – Sve stranke osim velike tzv. „ratne” koalicije bojkotovale su danas dugo najavljivane konsultacije kod predsednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija o datumu sazivanja konstitutivne sednice kosovske skupštine.


PRIŠTINA – Sve stranke osim velike tzv. „ratne” koalicije bojkotovale su danas dugo najavljivane konsultacije kod predsednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija o datumu sazivanja konstitutivne sednice kosovske skupštine.

Kako je preneo portal Koha, sastanku prisustvuju Enver Hodžaj u ime Demokratske partije Kosova, Pal Lekaj iz Alijanse za budućnost Kosova i Valdete Bajrami iz Inicijative za Kosovo.

„Mi smo unutar ustavnog roka za zakazivanje sednice, vreme je za dijalog i izgradnju poverenja”, rekao je Tači na početku sastanka.

Inače, Tači je tvrdio da će konstitutivna sednica parlamenta biti održana do 10. jula, a odugovlačenje zazivanja prve sednice u delu stranaka se tumači da kandidat koalicije BDK-ABK-Inicijativa Ramuš Haradinaj, iako tvrdi suprotno, ne može da okupi većinu za formiranje vlade.

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu i Metohiji su održani 11. juna.

Bojkot današnjeg sastanka ranije je najavio drugoplasirani radikalni pokret Samoopredeljenje i koalicija okupljena oko Demokratskog saveza Kosova odlazećeg premijera Ise Mustafe.

Nedolazak ranije su najavili i predstavnici Srpske liste.

Poslanica Samoopredeljena, Ščipe Pantina, reagovala je na izjavu predsednika Tačija koji negira pravo na vlast onima koji, kako je rekao, koriste nasilje.

Pantina je za prištinski koha.net rekla da nije zadatak Tačija da određuje ko će biti na čelu buduće vlade, jer se to, prema njenim rečima, određuje glasom građana.

„Predsednik, poziciju koju je nezasluženo dobio, Hašim Tači, treba da poštuje Ustav i volju građana, a njegov zadatak nije da određuje ko će biti na vlast, jer ovo određuju građani svojim glasom”, rekla je Pantina.

Tači je za Glas Amerike ranije rekao da neće dati pravo na vlast onima koji su koristili nasilje.

Pantina kaže da ne zna na koga se to odnosi i dodaje da je i sam Tači kao predsednik koristio nasilje nad građanima.

„Prvo, ne znam šta je ovim Tači mislio da kaže i na koga se to odnosi. Dalje, trebamo napomenuti da se ovaj, takozvani predsednik prokrijumčario na ovu poziciju vršenjem pritiska i koristeći nasilje nad građanima”, rekla je ona. (Tanjug)

Preuzeto sa: www.politika.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here