Home Gradski izbori Opozicija i izbori za BGD – ko će s kim ili niko...

Opozicija i izbori za BGD – ko će s kim ili niko ni sa kim

156
0
Hram Svetog Save - Srbija izbori
Foto: B92/ Thinkstock

Beograd — U opoziciji listom ističu da nije bitno ko će biti kandidat za gradonačelnika, već da li će iskoristiti šansu na beogradskim izborima.

Ipak su u prvom planu imena potencijalnih kandidata i, ni posle predsedničkih izbora razrešena, dilema – u jednoj ili u više kolona.

Doduše, dileme po pitanju zajedničke liste, čini se, u ovom trenutku i nema.

Šef beogradskog odbora DS Balša Božović je rekao da o zajedničkom nastupu na izborima u glavnom gradu razgovaraju sa Sašom Jankovićem, a, kako kaže, „u širem frontu“ ima mesta za sve koji dele vrednosti demokrata, izuzev za LDP.

Izgleda da je malo šanse da im se pridruži i Dosta je bilo, za čiju poruku da su otvoreni za razgovore Božović kaže da neće „dozvoliti da bilo ko ucenjuje“.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, koji na medijske navode da figurira kao kandidat za gradonačelnika, o čemu, kaže, ima vremena da razmisli, ocenjuje da je ključno zajedničko stvaranje „prihvatljivih izbornih uslova, izborna kontrola i uzajamne čvrste garancije da će posle izbora biti zajedno“, a ne personalna rešenja.

Vuk Jeremić najavljuje formiranje stranke i, kako navodi njegov saradnik Nikola Jovanović, zalaže se za široku, programsku koaliciju, ali, „pravu“.

„Voleo bih da vidim zajedničku listu i zajedničkog kandidata“, rekao je nedavno Jovanović i napomenuo da tu ne računaju Čedomira Jovanovića, jer, kaže, „on radi u dosluhu s režimom“.

Iz LDP je pre nešto više od mesec poručeno da će lider stranke Čedomir Jovanović biti kandidat za gradonačelnika Beograda.

Obrazlažući takav predlog portparol LDP Jovan Najdenov naveo je da Jovanović ima ima politički autoritet, te da je pozivao građanske i demokratske snage u zemlji na politicko ujedinjenje i u mnogim prilikama ustupao pravo drugima da predvode opozicionu scenu u Srbiji.

Jovanović je, naveo je Najdenov, pravi izbor, jer je on nosilac te politike, a LDP će na svojm programskim principima, dodao je, razgovarati sa svim strankama u okviru građanske i demokratske opozicije sa kojiam deli iste vredsnoti.

„LDP će nastupiti na predstojećim gradskim izborima i na njima ćemo građanima ponuditi politiku koja podrazumeva razvoj Beograda po ugledu na moderne evropske gradove“, kažu i danas u toj stranci za Tanjug i dodaju da aktivno rade na izboru ljudi koji će biti nosioci takvog političkog programa.

„Uvereni smo da je najbolje rešenje da LDP ima svog kandidata za gradonačelnika“, ponovio je Najdenov.

Iz vladajuće koalicije nema mnogo komentara i procena, imajući u vidu da nas od beogradskih izbora deli pola godine, osim, kako se špekuliše, ako ne budu ranije raspisani, osim što poručuju da su spremni.

Da li će SNS i SPS ići samostalno ili na zajedničkoj listi na tim izborima, odlučivaće, kažu, kad bude vreme i na osnovu procena šta je bolje za krajnji rezultat.

Potpredsednik SPS Branko Ružić, uz opasku da beogradski izbori neće biti laki, te da će glavni izazov biti borba za nezadovoljne glasače, veruje, kako je rekao pre nekog vremena, da će opozicija ponoviti grešku sa glasanja za predsednika Srbije, definišući je kao „raštrkanu, raspojasanu, politicki neorganizovanu i ideološki dezorijentisanu“.

Izvesno je za sadai da će radikali samostalno u trku za Beograd, a da će u trku sam da krene i prvi čovek Novog Beograda Aleksandar Šapić.

Samostalno će na beogradske izbore i DJB, ali, kako kaže njihov poslanik Aleksandar Stevanović, ostaju otvoreni za koalicije stranaka sa jasnim programom i bez bagaža lošeg vršenja vlasti.

„Već smo u terenskoj kampanji, koja će se ubrzati tokom avgusta“, rekao je za Tanjug Stevanović.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here