Home U fokusu Hapšenje Jablanovića obračun pred izbore?

Hapšenje Jablanovića obračun pred izbore?

117
0
Kosovska Mitrovica - Srbija izbori
Foto: N1

Aleksandar Jablanović i njegova supruga u ponedeljak uveče su uhapšeni, a tokom noći pušteni iz pritvora u Kosovskoj Mitrovici. Protiv Jablanovića je podignuta krivična prijava ze nelegalno posedovanje i upotrebu oružja.U kancelariji za KiM tvrde da je uhapšen zbog pretnje aktivistima Srpske liste.

Situacija među Srbima sve je napetija pred parlamentarne izbore na Kosovu 11. juna. Poslednji incident dogodio se u Leposaviću kada je kosovska policija privela lidera partije Kosovskih Srba Aleksandra Jablanovića i njegovu suprugu.

Prema navodima policije, razlog je to što je Jablanović bio u alkoholisanom stanju i što je nosio oružje. Zbog neovlašćenog posedovanja i upotrebe oružja, protiv njega je podneta krivična prijava.

S druge strane, u Beogradu tvrde da je on napao aktiviste Srpske liste koji su lepili predizborne plakate.

U Jablanovićevoj Partiji kosovskih Srba to negiraju.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da je Jablanović napao u stilu albanskih ekstremista i da radi za Prištinu: „Jer i ovaj slučaj pokazuje da se Srbi na Kosovu i Metohiji izjašnjavaju između dve liste. Jednu, koju im predlaže Beograd. To je jedino Srpska lista i drugih lista koje je na ovim izborima kandidovala Priština i koje za cilj imaju da srpske glasove iskoriste za formiranje takozvane vojske Kosova“.

Analitičar Dušan Janjić kritikuje Đurićev stav. On kaže da incident u Leposaviću predstavlja obračun pred izbore:

„Beograd ne sme da nastavi dosadašnju pogrešnu politiku da komanduje Srbima. Pogubno je za jednu politiku. To znači njen kraj. Kada kažu da od šest srpskih lista ima samo jedna prava srpska. Nije na Beogradu da to bira. Predsednik države Vučić ima obavezu državnog jedinstva. On mora da zaustavi ovu kampanju Marka Đurića i majstora iz srpske liste i da zauzme stanovište da su svi Srbi koji žive na Kosovu od podjednake važnosti za politiku Beograda“, kaže Janjić.

Srbi su ovog puta važni i za Prištinu jer bi upravo od njih moglo da zavisi formiranje vojske Kosova. Iako nijedna srpska stranka na Kosovu nije rekla da bi podržala tu ideju, u Beogradu tvrde da samo Srpska lista garantuje da vojska neće biti formirana.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here