Home Izbori Jeremić: Današnji problemi bledi u odnosu na buduće ako…

Jeremić: Današnji problemi bledi u odnosu na buduće ako…

124
0
Vuk Jeremić - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Beograd — Bivši predsednički kandidat Vuk Jeremić izjavio je da bi današnji svetski izazovi mogli da budu bledi u odnosu na buduće, ako se nešto odlučno ne preduzme.

Beograd — Bivši predsednički kandidat Vuk Jeremić izjavio je da bi današnji svetski izazovi mogli da budu bledi u odnosu na buduće, ako se nešto odlučno ne preduzme.

Osim toga, on je naveo i da obezbeđivanje mira, stabilnosti i kontinuiranog napretka čovečanstva u okolnostima rastućih izazova sa kojima se suočava svet u 21. veku zahteva globalne strategije i rešenja, kao i mnogo intenzivniju međunarodnu saradnju.

„Ad hok pluralizam, voluntarizam i neformalne mreže, ma kako dobre njihove namere bile, ne mogu biti zamena za koncentrisani, robusni i inkluzivni multilateralizam u 21. veku“, rekao je Jeremić na italijanskoj Diplomatskoj akademiji u Veroni prilikom dodele diploma u nedelju uveče, saopštio je CIRSD.

Jeremić je izrazio uverenje da takva vrsta multilateralizma predstavlja najsnažniju bezbednosnu mrežu protiv globalnih opasnosti sa kojima se svet suočava.

„Ako ne preduzmemo odlučujuću akciju, današnji globalni izazovi mogu biti bledi u poređenju sa onim sutra“, dodao je on.

U obraćanju naslovljenom „Ka svetu kakav želimo“ Jeremić je rekao da je „svet usred velike transformacije koja je bez presedana po obimu i brzini“.

„Dok s jedne strane postaje sve više nezavistan, multipolaran i globalizovan, sa druge strane opterećen je rastućim geopolitičkim trzavicama, ekonomskim i socijalnim nemirima, ubrzanim pogoršanjem kvaliteta životne sredine i erozijom poverenja u međunarodni sistem“, rekao je predsednik CIRSD.

Ocenivši da je optimizam koji je vladao na razmeđi vekova ustupio mesto osećanju razočaranja i nesigurnosti, Jeremić je kao glavne razloge za to naveo porast nejednakosti kako unutar država tako i među njima, što je dovelo do rasta socijalne i ekonomske nateptosti i urušavanja reputacije elita širom sveta, smanjeno poverenje među najvećim silama, kao i manjak poverenja u sposobnost ključnih međunarodnih institucija da odlučujuće utiču na izazove savremenog doba.

Jeremić je u govoru posebno kritikovao populizam rekavši da je on u isto vreme i zavodljiv i otrovan.

„Zavodljiv je jer pojednostavljuje i u obraćanju nudi laka rešenja, a otrovan jer traži žrtvenu jagnjad i stvara podele“, naveo je Jeremić.

On je ocenio da je protekli period pokazao da „nema mnogo zemalja koje su imune na perfidnosti populizma“.

„Javni diskurs je sve više podeljen i sve je manje mogućnosti za rasprave na temelju rešenja o tome kako se uhvatiti u koštac s međunarodnim izazovima, od pitanja poput terorizma i masovne migracije, do pretnje koju predstavlja sajber rat, a da ne spominjemo energetsku bezbednost, nuklearno širenje i eskalaciju pomorskih sporova“, dodao je predsednik CIRSD.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here