Home Vesti TS: Funkcionerska kampanja glavna odlika kampanje

TS: Funkcionerska kampanja glavna odlika kampanje

133
0
Aleksandar Vučić - Srbija izbori
Foto: N1

Dominantna odlika ove izborne kampanje je funkcionerska kampanja predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića koji je kandidat za predsednika Srbije vladajućih stranaka na predstojećim izborima 2. aprila, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Transparentnosti Srbija

Dominantna odlika ove izborne kampanje je funkcionerska kampanja predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića koji je kandidat za predsednika Srbije vladajućih stranaka na predstojećim izborima 2. aprila, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Transparentnosti Srbija

Zlatko Minić iz TS rekao je da je u medijima Vučić dominirao s jedne strane svojim aktivnostima kao premijer, od kojih je većina promotivna.

„S druge strane, dobio je impozantan prostor u blokovima posvećenim predizbornim aktivnostima zahvaljujući velikom broju grandioznih promotivnih skupova na kojem je bio veliki broj pristalica koji je dovožen na te skupove. Vučić je dobio i veliki prostor u programima više nacionalnih, regionalnih i lokalnih privatnih komercijalnih tv stanica“, kazao je predstavljajući glavne nalaze i specifičnosti ove kampanje.

Minić je naveo i da je Vučić dominirao i u marketinškom predstavljanju, dok se u mnogo manjoj meri pojavljivao kandidat za predsednika Vuk Jeremić.

„Ostali kandidati bili su slabo, jedva vidljivi a neki i nevidljivi“, dodao je Minić.

Državni organi Srbije nisu uradili sve što je bila njihova zakonska obaveza niti sve što su mogli kako bi rešili probleme koji su poznati od ranije.
Minić je rekao da za razliku od 2016. godine stranački stavovi i poruke nisu plasirani preko sajtova državnih organa, što predstavlja pozitivan pomak.

On je rekao da je i u ovoj kampanji zabeleženo „vezivanje“ državnih aktivnosti i promotivnih, odnosno stranačkih mitinga – odnosno da su premijer i ministri često obilazili fabrike, škole i druge ustanove, a potom u po podnevnim časovima u istom gradu govorili na predizbornim mitinzima.

Minić je kazao da je to konstanta svih kampanja bez obzira na to ko je na vlasti. On je naveo i da TS ovog puta nije radio terenski monitoring i da zbog toga nema podataka koliko je potrošeno na kampanju.

Govoreći o naslovnim stranama novina Minić je rekao da Aleksandar Vučić od 2. do 28. marta ima najviše pojavljivanja u naslovnim stranama, a da je u analizu uključeno i to kada ga neko pominje.

Minić je rekao da specifično Aleksandar Vučić ima najviše pominjanja u pozitivnom kontekstu – 77 odsto.

„Negativno pojavljivanje samo na naslovnim stranama lista Danas, Frankfurtske vesti i jednom u Blicu, dok se kandidati Saša Janković i Vuk Jeremić i Saša Janković najviše negativno pominjani i to u Informeru, Kuriru i Srpskom telegrafu“, naveo je Minić i dodao da se Vučić u svojstvu premijera probio i do naslovne stranice Sportskog žurnala.

Programski direktor TS Nemanja Nenadić ukazao je da državni organi Srbije nisu uradili sve što je bila njihova zakonska obaveza niti sve što su mogli kako bi rešili probleme koji su poznati od ranije.

Prema njegovim rečima situacija je lošija nego na parlamentarnim izborima prošle godine.

On je kazao da se u toku dosadašnje kompanije najviše osetilo odsustvo aktivnosti Javnog tužilaštva.

„Na svim izborima ljudi su pičali o tome kako se kupuju glasovi, gde je tu javni tužilac. Uloga javnog tužioca može biti da izađe javnost i da pozove građane da svoja saznanja podele sa tužilaštvom“ kazao je on.

Nenadić je kazao i da su optužbe za zloupotrebe javnih resursa u nadležnosti Javnog tužilaštva.

On je kazao i da su u finišu izborne kampanje iznete i teške optužbe na račun protivnika i članova porodice o ozbiljnim krivičnim delima a da se Tužištvo nije oglasilo ni sa tim u vezi.

Ostali kandidati bili su slabo, jedva vidljivi a neki i nevidljivi.
Govoreći o nepostupanju institucija Nenadić je, između ostalog, podsetio i da Skupština Srbije nije ispunila zakonsku obavezu da formira Nadzorni odbor.

Predsednik Transparentnosti Srbija Vladimir Goati istakao je da mesto predsednik Srbije po Ustavu Srbije iz 2006. godine nije „značjno mesto“ jer predsednik nema nekih bitnih ovlaščenja, to je mesto koje govori o „legitimnosti čoveka“.

„Međutim, to mesto je važnije uz jedan uslov ako ste u isto vreme šef vladajuće partije. Tada zapravo mesto premijera ide u drugi plan. Taj šef partije koji je u isto vreme šef države postaje centar kruga, zato što je kadrovska ključna politička efektiva u njegovim rukama“, kazao je on.

Kako je rečeno, monitoring funkcionerske kompanije obavljen je po istoj metodologiji, kao i u prethodna tri izborna ciklusa, od 2012. godine.

Informacije o aktivnostima funkcionera prikupljene su iz najava događaja agencije Beta, najava na sajtu Vlade Srbije, saopštenja i informacija o aktivnostima na sajtovima ministarstva.

Za potrebe analize plasmana funkcionerske kampanje u elektronskim medijima posmatrane su centralne informativne emisije pet TV stanica – RTS, N1, B92, Studio B i Pink u dva dana kampanje 19. i 22. mart.

Analizirane su i naslovne strane svih 12 listova od 2 marta do 2. aprila.

Reč je o preliminarnim podacima s obzirom da je kampanja još u toku.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here