Home Izbori Opozicija bez zajedničkog kandidata, neopredeljnih sve manje

Opozicija bez zajedničkog kandidata, neopredeljnih sve manje

96
0
Izbori 2016 - Srbija izbori
Foto: B92/ Thinkstock

Pitanje predsedničkih izbora i dalje razjedinjava stranke opozicije, a dogovor oko zajedničkog kandidata je, tvrde opozicioni lideri, sve manje izvestan. Socijaldemokratska stranka danas je izabrala da u predsedničkoj trci stane iz kandidata Vuka Jeremića. U koloni neopredeljenih opozicionih stranaka, više nisu i socijaldemokrate, koje su jednoglasno odlučile da podrška u trci za šefa države ide Vuku Jeremiću. Na pitanje zbog čega je Jeremić njihov izbor, lider SDS-a Boris Tadić, kaže da on ima najveće šanse. „Vuk Jeremić ima potencijal da prođe u drugi krug, uvereni smo da drugog kruga će biti, a tada nastupa potpuno novi politički trenutak i moguće su sve opcije, i zbog toga ovi predsednički izbori jesu ogromna šansa da se promeni Vučićeva vlast”, veruje Tadić.

Pitanje predsedničkih izbora i dalje razjedinjava stranke opozicije, a dogovor oko zajedničkog kandidata je, tvrde opozicioni lideri, sve manje izvestan. Socijaldemokratska stranka danas je izabrala da u predsedničkoj trci stane iz kandidata Vuka Jeremića.

U koloni neopredeljenih opozicionih stranaka, više nisu i socijaldemokrate, koje su jednoglasno odlučile da podrška u trci za šefa države ide Vuku Jeremiću. Na pitanje zbog čega je Jeremić njihov izbor, lider SDS-a Boris Tadić, kaže da on ima najveće šanse.

„Vuk Jeremić ima potencijal da prođe u drugi krug, uvereni smo da drugog kruga će biti, a tada nastupa potpuno novi politički trenutak i moguće su sve opcije, i zbog toga ovi predsednički izbori jesu ogromna šansa da se promeni Vučićeva vlast”, veruje Tadić.

Jeremić prihvata podršku. „Izuzetno sam pozitivno iznenađen. Važna mi je ova podrška, važna je podrška Socijaldemokratske stranke, važna je podrška predsednika Borisa Tadića”, poručuje on.

Za N1 kaže da pobedu očekuje u drugom krugu, za koji smatra da će strvoriti „referendumsku atmosferu“ u društvu, kada će građani odlučivati da li im je dobro ili ne.

Na rezultate pojedinih istraživanja, koja pokazuju da će glasači ipak samo jednom na birališta, Jeremić odgovara: „On (Vučić) može da dobije preko 50 odsto glasova u prvom krugu, samo ako ukrade. A mislim da ćemo svi mi biti u prilici da se dovoljno dobro organizujemo da integritet izbornog procesa bude takav da to ne bude moguće”.

Za „integritet izbornog procesa“ boriće se i Velimir Ilić, koji tvrdi da je zbog iskazanih stavova izložen medijskom linču. Ni na slavi svoje stranke, nije odustao od jednog – da je aktuelna vlast, u poslednjih godina, opljačkala zemlju.

“Pa, znate kako, ja sam se bunio i možda je ona moja čuvena – ja razumem da malo kraduckate, a mnogo kradete i to je prava stvar, svi to kritikuju. Ali, to je jedna istina”, tvrdi Ilić.

Mala slava Nove Srbije, otvorila je vrata velikom broju potencijalnih suparnika na putu do predsedničke fotelje, može li se očekivati da takozvani „mali“ kandidati, do izbora počnu da trče trku samo za jednog?

“Čekajte, zamislite ovako kad me slikate, da li sam mali kandidat”, upitao je Saša Mirković. “Je l’ vam ličim na malog kandidata? Ja sam malo veći kandidat od Vučića, a ako ne veruje može da stane preko puta pa da se izmerimo.”

Kandidat DSS-a za predsednika Aleksandar Popović ističe da se njegova politika razlikuje od ostalih. „Naše politike su bitno različite i od politike vladajuće koalicije, apsolutno, ali i od politike – vi ste to rekli – građanske opozicije. Tako da, ja ne razmišljam o njihovoj politici, razmišljam o promovisanju naše, a ona je u bitnim stavkama različita”, navodi on.

Zato na podršku DSS-a ne treba da čekaju ni Saša Janković, ni Vuk Jeremić. Ali ovaj drugi može na „svu energiju i kapacitete“ nekadašnjeg funkcionera DS-a Borislava Novakovića, koji se Jeremiću od danas stavlja na raspolaganje.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here