Home Izbori Neopredeljena opozicija poručuje – jedan mora odustati

Neopredeljena opozicija poručuje – jedan mora odustati

109
0
Predsednička stolica - Srbija izbori
Foto: N1

LDP, SDS i Dosta je bilo – to su partije koje se još nisu opredelile koga će podržati na predstojećim predsedničkim izborima – Vuka Jeremića ili Sašu Jankovića. Uprave te tri partije danima od obojice kandidata zahtevaju da jedan odustane od izbora. Ne znaju ko, ali tvrde jedan kandidat jedini je način da se izađe na crtu Aleksandru Vučiću. Ne i Vuk Jeremić i Saša Janković, već ili jedan ili drugi da bude predsednički kandidat građanske opozicije – ali ko od njih dvojice o tome se ne izjašnjava nijedan od lidera građanskih opozicionih stranaka koji ih ovih dana pozivaju da sednu i dogovore se među sobom. „Njihovo ćutanje na moju molbu da makar razgovaraju je jasan odgovor, ja se nadam da nije konačan“, rekao je lider LDP Čedomir Jovanović.

LDP, SDS i Dosta je bilo – to su partije koje se još nisu opredelile koga će podržati na predstojećim predsedničkim izborima – Vuka Jeremića ili Sašu Jankovića. Uprave te tri partije danima od obojice kandidata zahtevaju da jedan odustane od izbora. Ne znaju ko, ali tvrde jedan kandidat jedini je način da se izađe na crtu Aleksandru Vučiću.

Ne i Vuk Jeremić i Saša Janković, već ili jedan ili drugi da bude predsednički kandidat građanske opozicije – ali ko od njih dvojice o tome se ne izjašnjava nijedan od lidera građanskih opozicionih stranaka koji ih ovih dana pozivaju da sednu i dogovore se među sobom.

„Njihovo ćutanje na moju molbu da makar razgovaraju je jasan odgovor, ja se nadam da nije konačan“, rekao je lider LDP Čedomir Jovanović.

Boris Tadić poručuje da ni Jeremić ni Janković ne moraju da ga poslušaju, ali da je njegova obaveza da kaže svoje iskustvo.

Saša Radulović, predsednik DJB zahteva odgovornost svih kandidata.

„Zahtevamo odgovornost svih kandidata da stave svoje lične ambicije i sujete sa strane. Potreban je jedan kandidat, još ima dovoljno vremena da dođemo do njega“, kaže Radulović.

Nema potrebe da sednemo i dogovaramo se, bezuslovno ću podržati Jankovića, ali ukoliko prođe u drugi krug – poručuje Vuk Jeremić.

„Dozvolite mi da budem u ovom momentu subjektivan i da mislim da ću biti ja taj koji će se u drugom krugu suprotstaviti Aleksandru Vučiću“, dodaje Vuk Jeremić.

Subjektivno i na drugom polu demokratske opozicije. U Demokratskoj stranci uvereni su da kandidat koga su podržali ulazi u drugi krug, i zato, kažu, nema govora o tome da Saša Janković napusti izbornu trku.

„Nijednog trenutka nismo razgovarali o toj mogućnosti, meni bi to bilo veliko razočarenje. Ja sam ubeđen da je Saša Janković principijelan čovek i da će ići do kraja, naš dogovor je da pobedimo i očekujem da se tako i ponašamo, verujem u pobedu. Ta dva kandidata nemaju gotovo nikakve sličnosti“, objašnjava Dragan Šutanovac, predsednik Demokratske stranke.

Da Jeremić i Janković predstavljaju drugačije biračko telo smatra i urednica NIN-a Vesna Mališić. Prvi je, kaže, više nacionalno orijentisan, drugi više građanski. Baš zato, nije realno, ocenjuje, da bilo ko od njih dvojice odustane.

„Jeremić je već uložio veliku energiju, mislim da ima veliku ambiciju, mislim da računa na to biračko telo koje ‘desno’ i za koje procenjuje da je pretežno u Srbiji, i nekako… ne deluje mi kao čovek koji bi napravio tu vrstu kompromisa. Što se tiče Saše Jankovića, mislim da je pritisak ljudi oko njega mnogo veći zato što oni žele da građanska Srbija ima svog predstavnika i šteta je da ga nema“, kaže Vesna Mališić.

Jer bi građani, smatra naša sagovornica, konačno trebalo da znaju za šta i za koga glasaju, a ne ko se sve udružio da bi se došlo na vlast.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here