Home Parlamentarni izbori Hoće li biti tumbanja u parlamentu

Hoće li biti tumbanja u parlamentu

130
0
_T5U0066
Foto: Darko Ćirkov

Poslanici koji su razgovarali s Velimirom Ilićem kažu da s idejom o formiranju novog poslaničkog kluba treba sačekati jer se ne zna da li će biti parlamentarnih izbora

java Velimira Ilića da će posle raspada njegovog poslaničkog kluba u Skupštini Srbije biti formiran novi, mnogo veći, mogla bi biti realizovana, sudeći po reakcijama, pre svega, samostalnih poslanika u parlamentu, od kojih su neki o tome već razgovarali s liderom Nove Srbije.

Zukorlić: Ne odlučujem na temelju ljutnje

U novom poslaničkom klubu, ukoliko ga bude, svakako neće biti dvojice samostalnih poslanika BDZ-a – Muamera Zukorlića i Jahje Ferhatovića. Zukorlić kaže da njih niko nije zvao, niti to očekuje. Siguran je, kaže, da je Ilić svestan činjenice da je BDZ deo vladajuće koalicije i da bi bilo besmisleno da pozove poslanike BDZ-a posle „svog razlaza sa vladajućom većinom i izrečenih optužbi i svega što ga je na kraju oteralo u opoziciju”.

Na našu konstataciju da se nikad ne zna ko u kojem trenutku može da se naljuti, pa je moguće da se i on naljuti, Zukorlić kaže: „Ja načelne stavove u politici ne zauzimam na temelju ljutnje. U vladajuću većinu ušao sam na temelju dogovora o strateški važnim pitanjima, koja se, pre svega, tiču mog naroda, koji me je birao, i ostalih građana koji veruju u moju političku ideju. Zato nisam ni insistirao na nekim važnim funkcijama u izvršnoj vlasti. Ostao sam u parlamentu, bitniji su mi odnosi između Srba i Bošnjaka, stvaranje normalnih uslova za razvoj Sandžaka, od infrastrukture do otvaranja radnih mesta. I dalje imam ideju o formiranju poslaničke grupe pomirenja, tu su vrata otvorena svima iz vlasti i opozicije, pa i Velji Iliću, ako se on malo razljuti i ako bude video sebe u politici pomirenja.

Međutim, svi koji su raspoloženi za to ističu da s formiranjem novog poslaničkog kluba treba sačekati, bar dok se ne bude znalo hoće li, s predsedničkim, biti raspisani i vanredni parlamentarni izbori.

Nova Srbija, koja je u parlament ušla na izbornoj listi „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje”, imala je pet poslanika i svoj poslanički klub. A pošto je Velimir Ilić najavio raskid koalicije s naprednjacima, jer neće da bude „s lopovima i prevarantima”, napustila ga je Dubravka Filipovski. Nekoliko dana kasnije, Mladen Grujić je saopštio da ostaje u NS-u, ali da će podržavati vladu, a dan nakon toga iz stranke je isključen Dragan Jovanović. Tako da Nova Srbija, u ovom trenutku, praktično ima samo dva poslanika – Miroslava Markićevića i Gorana Pekarskog.

Đorđe Vukadinović, koji je u Skupštinu ušao na listi DSS-a, kaže da se sastao i razgovarao s Velimirom Ilićem, da njemu više odgovara da bude samostalni poslanik, ali da je, iz tehničkih razloga, korisnije napraviti klub, jer pruža više mogućnosti za diskusiju i kritiku vlasti. Vukadinović kaže da bi taj klub morao imati neki zajednički imenitelj, a to bi, po njemu, morao biti opozicioni stav prema vlasti.

„Raspoložen sam za razgovore, ali ako parlament sada ne zaseda, nisam siguran da je potreban klub, pošto ne znamo da li će biti parlamentarnih izbora. Treba videti i koliko će Velji ostati poslanika”, kaže Vukadinović.

Predsednik Političkog saveta Zajedno za Srbiju Dušan Petrović, koji je član poslaničkog kluba DS-a, na čijoj je listi ušao u parlament, i koji se po medijima pominje kao neko ko je u dilu s Velimirom Ilićem oko podrške Vuku Jeremiću na predsedničkim izborima, kaže da njegova stranka nije vodila razgovore sa NS-om o formiranju zajedničkog poslaničkog kluba.

„U ovom trenutku, moj stav, kao poslanika ZZS-a, jeste da različiti stavovi oko podrške kandidatima na predsedničkim izborima ne treba da dovedu do promena u poslaničkom klubu u kome sam sada. O svemu će, naravno, odlučiti stranački organi, objašnjava Petrović.”

DS je, da podsetimo, odlučio da na predsedničkim izborima podrži Sašu Jankovića.

Demokratska stranka Srbije imala je svoj poslanički klub, koji se raspao kad je bivša predsednica Sanda Rašković Ivić isključena iz stranke zato što nije htela da izbaci Đorđa Vukadinovića iz kluba. Stranku je potom napustio Slaviša Ristić, pa je DSS ostao bez kluba. Sanda Rašković Ivić, koja je najavila podršku Vuku Jeremiću na predsedničkim izborima, kaže da je „s raznim akterima” razgovarala o formiranju tehničkog kluba, jer samostalni poslanici praktično nemaju mogućnost da govore. Ona ističe da je razgovarala s Velimirom Ilićem i dodaje: „Razgovarali smo o nekim mogućnostima, ali ostavili smo da vidimo kako će stvari ići kod njega, a treba videti i hoće li Aleksandar Vučić raspisati parlamentarne izbore. Ako ih raspiše, onda se ne isplati praviti klub, ako ih ne bude, gledaću da napravim klub, a gospodin Ilić je jedna od opcija, ali ne jedina.

I Slaviša Ristić je raspoložen za razgovor, jer „to ne škodi”, ali ga, kako kaže, niko, pa ni Velimir Ilić, nije kontaktirao u vezi s klubom. Ristić dodaje: „Moj odgovor svima koji bi me pozvali bio bi, naravno ako ne bude vanrednih parlamentarnih izbora, pitanje o stavu prema KiM, ako hoće neku vrstu programskog i političkog kluba, a tehnički je nešto drugo.”

Poslanik DSS-a Milan Lapčević kaže da ga niko nije kontaktirao, ali „ima tu nekih naznaka da možemo da razgovaramo, tako da očekujem da će biti razgovora”. Lapčević ističe da ne zna „šta su tačno planovi gospodina Ilića, ali, u svakom slučaju raspoloženi smo i za razgovor”.

Miroslav Aleksić, predsednik Narodnog pokreta Srbije, koji ima poslanički klub sa SDS-om Borisa Tadića, pominje se u ovoj priči. Aleksić kaže da nije razgovarao ni s Ilićem, ni s nekim drugim o nekom novom klubu i dodaje: „To, u ovom trenutku, nije tema, zato što ne verujem da će Skupština zasedati do predsedničkih izbora, a mogući su i parlamentarni. Ja se u tim pričama verovatno pominjem zbog podrške Vuku Jeremiću s kojim zajedno vodimo kampanju, a kad prođu predsednički izbori svakako postoji mogućnost pregrupisavanja u skladu sa zajedničkom politikom koju smo mi usaglasili s Vukom Jeremićem.”

Izvor: www.politika.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here