Home Izbori Odlazak Jeremića u Banjaluku u marketinške svrhe

Odlazak Jeremića u Banjaluku u marketinške svrhe

76
0
Vuk Jeremić - Srbija izbori
Foto: Danas/ FoNet/ Filip Stevanović

Odlazak potencijalnog kandidata za predsednika Srbije Vuka Jeremića na proslavu 9. januara Dana Republike Srpske nikog verovatno nije iznenadio.

Ali šta to govori o njegovoj budućoj politici kao i opozicionim strankama koje bi mogle da podrže njegovu kandidaturu i politici koju one žele da zastupaju. Ta politika, bar tako kažu, treba da bude diskontinuitet u odnosu na sadašnju vlast i predsednika, ali ne treba zaboraviti ni da Zapad od Srbije očekuje i rad na unapređenju normalizacije u funkcionisanju države BiH. Dok stranke ćute, analitičari smatraju da je Jeremićev odlazak na proslavu deo marketinga pred izbore.

Predstavnici Socijaldemokratske stranke, koja još uvek veća da li će na predsedničkim izborima podržati budućeg kandidata Sašu Jankovića ili Vuka Jeremića, nisu juče odgovarali na pitanja Danasa. Bez odgovora o odlasku Jeremića u Banjaluku ostao je DS, ali i predstavnici vladajućih stranaka. To bi moglo da se protumači i kao pokazatelj njihovog ambivalentnog odnosa prema Miloradu Dodiku, predsedniku RS, i potrebe da se zastupa politika potpuno suprotna od njegove i stavova većine ljudi u Srbiji.

Stav DJB je da „neće do kraja izbora komentarisati poteze bilo koga ko je u opoziciji premijeru jer to ide naruku i to bi hteo da vidi Aleksandar Vučić, centar pljačke i korupcije u Srbiji“.

Saša Radulović, lider pokreta DJB, stava je da građani RS imaju puno pravo da slave dan kada je stvorena RS i da niko nema prava da im to oduzima a još manje da proslavu koristi za produbljavanje etničkih podela i tenzija. „Pitanje kad će se održavati Dan RS veštački je, uz neshvatljivu pomoć međunarodne zajednice, nametnuto kao bitno ustavno pitanje, a svako dalje zaoštravanje oko njega nije u interesu građana, nego u interesu nesposobnih lokalnih i međunarodnih birokrata. Zahvaljujući veštački nametnutim temama održavaju se korumpirane političke elite a građani ucenjuju primorani da podržavaju nesposobne političare. Bez ovih veštačkih tema koje podgrevaju neprijateljstva niko ko je danas na vlasti u RS kao ni u Federaciji BiH ne bi dobio glas građana“, smatra Radulović.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, za Danas kaže da se Jeremić odlaskom na proslavu ne bavi RS već marketingom.

– On je svestan da većina biračkog tela u Srbiji podržava Milorada Dodika i RS, te nastoji da pridobije deo tog nacionalnog dela biračkog tela. Verujem da bi se Jeremić pojavio i na nekoj manifestaciji koja je bliža tom građanskom delu birača. On jednostavno nastoji da se pozicionira tako da bude prihvatljiv i za jedan i za drugi deo biračkog tela – kaže Anđelković.

On smatra da Jeremić lično podržava RS i da su mu stavovi Dodika bliski, ali da je odlazak na proslavu u Banjaluku ipak pre marketing nego pokazatelj Jeremićeve buduće politike.

Igor Avžner, stručnjak za komunikacije, za Danas kaže da s obzirom na predstojeće predsedničke izbore, kao i mogućnost da se Jeremić kandiduje, svako pojavljivanje u javnosti predstavlja „marketing“.

– U zavisnosti od toga da li pojavljivanje organizuje sam Vuk Jeremić ili aktuelna vlast, taj „marketing“ bi trebalo da ima pozitivan ili negativan predznak. Da bi Jeremić mogao da zastupa bilo koju politiku, on mora da bude izabran. Trenutno, ovo je njegov lični čin. Odavno se spekuliše da će i na ovim izborima biti „Trojanskih konja“. Pretpostavljam da on to nije. Da bi bilo koji „dobar konj“ imao šanse u trci, trebalo bi da bude osoba iza koje će stati sve opozicione stranke. Ukoliko bude više kandidata (već se pominje Saša Janković), bojim se da neće biti ni dobri, ni Trojanski, već samo… jer to je upravo ono što aktuelna vlast želi – zaključuje Avžner.

LDP: Bez odgovornosti

LDP se već izjasnio da Jeremić ne može da bude kandidat iza kojeg će stati. Đorđo Žujović, član Predsedništva LDP, za Danas kaže da je iz ove stranke već rečeno da Vuka Jeremića u političkim potezima koje povlači nikada nije obavezivala odgovornost, pa zašto bi sada bilo drugačije.

Izvor: www.danas.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here