Home Parlamentarni izbori Orlić (SNS): Za vanredne izbore sam čuo samo u medjima

Orlić (SNS): Za vanredne izbore sam čuo samo u medjima

102
0

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Orlić izjavio je u Novom danu televizije N1 trenutno nema potrebe za vanrendim parlamentarnim izborima jer u Skupštini postoji stabilna većina čiji legitimitet nije doveden u pitanje, ali ističe da je pitanje šta će biti za mesec, dva.

Orlić smatra da bi organi stranaka vladajuće koalicije trebalo da raspravljaju o izjavama funkcionera SPS-a Branka Ružića u kojima je naveo da bi mogao da sruši Aleksadnra Vučića i ismevao funkcionere SNS-a. Podseća da na takve Ružićeve istupe, koji se iznova ponavljaju, nema odgovarajuće reakcije unutar SPS-a i da bi socijalisti trebalo da definišu da li su to stavovi iza kojih stoji stranka ili ne.

Poslanik SNS-a nije hteo da se izjasni treba li zbog Ružićevih izjava raskidati koaliciju sa SPS-om, već je ponovio da situaciju treba da razjasne organi dve stranke. Pritom je istakao da SNS i SPS imaju korektnu saradnju u parlamentu, da funkcionišu kao većina i nastupaju sa istih pozicija.

Kada je reč o eventualnim vanrednim parlamentarnim izborima, Orlić kaže da je tu ideju zasad video samo u medijima i da se trenutno pouzdano zna samo da će naredne godine biti predsedničkih izbora.

Mišljenja je, kako kaže, da nije loše ići na izbore ukoliko se pojave objektivni uslovi ili potrebe – a to je ili da je parlamentarna većina ugrožena, ili da je njen legitimitet doveden u pitanje ili da je narušena stabilnost u društvu. Takvih uslova za vanredne izbore zasad nema, kaže Orlić, ali ističe da je pitanje šta će biti za mesec, dva.

Kada je reč o predsedničkim izborima, gost Novog dana kaže da SNS ima nameru da se tim izborima bavi kada dođe vreme za to. Najavljuje kratku kampanju u zakonskom roku, jer, kako kaže, SNS ne želi da se time bavi šest meseci ili godinu dana “samo da bi oni koji to žele bili što duže pod reflektorima”.

Verujem da građani misle da poslanici ne zaslužuju platu

Tokom skupštinske rasprave o budžetu za 2017. godinu, burnu raspravu izazvao je amandman koji su predložili poslanici SNS-a kojim je traženo smanjenje plata Zaštitniku građana i Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Vlada Srbije nije prihvatila predloženi amandman, a na molbu premijera Aleksandra Vučića, izostala je i podrška parlamentarne većine da se on usvoji.

Orlić je u Novom danu ponovio stavove svoje poslaničke grupe da nije u pitanju samo visina plata ombudsmana i poverenika, već da je pitanje da li ti ljudi zaslužuju “vanredno visoke plate” za svoj rad. Na primedbu da plate poverenika i ombudsmana ne mogu biti jedine za koje je pitanje da li su zaslužene, poslanik SNS-a je rekao da se tokom skupštinske rasprave vodila otvorena diskusija i o platama drugih funkcionera, iako one nisu bile obuhvaćene pomenutim amandmanom.

Zato je, kako kaže, i prihvaćena molba premijera da se amandman ne usvoji, jer kako kaže, pitanje tih primanja mora da se uredi na sistematičan način, što podratumeva mnogo posla na dubinu kroz čitav sistem, jer nisu u pitanju samo dve, tri ili pet plata.

Na pitanje da li misli da građani smatraju da su plate poslanika velike, Orlić je rekao da veruje da je tako, pa da građani čak misle i da poslanici ne zaslužuju nikakve plate.

Plata poslanika na mesečnom nivou je, kako kaže, 70.000 dinara plus paušal od oko 25.000 dinara. Iako je skupština tokom 2016. godine zasedala samo 67 dana (od gotvo 230 radnih dana u godini), Orlić nije saglasan sa ocenom da poslanici ne rade dovoljno. On kaže da se broj od 67 radnih dana slobodno može pomnožiti sa tri, jer i njih nisu uračunate pripreme sednica i rad skupštinskih odbora.

Za narušen ugled parlamenta Orlić krivi “par pojedinaca” koji se trude, kako kaže, da naprave skandal ili senzaciju od svake sednice, i upropaste trud ostalih 150 ili 200 poslanika.

Podrška celom IT sektoru, a ne jednoj kompaniji

Orlić je završio Eletrotehnički fakultet, gde je dobio i zvanje doktora nauka, a radi kao inženjer u IT sektoru. Kaže da u Srbiji vidi veliki potencijal IT sektora i da smatra da može da se postigne još više u budućnosti.

Na pitanje kako vidi odluku Vlade Srbije da odustane od davanja subvencija jednoj britanskoj IT kompaniji, Orlić je rekao da Vlada te subvencije nikada nije ni odobrila, a odbacuje spekulacije u javnosti da bi davanje subvencija stranoj IT firmi ugrozilo domaće kompanije na tržištu.

“Digla se pompa da li će podsticaji ugroziti nekog ili neće. Da li neko može da ugrozi sektor time što se pojavi iz inostranstva? Mislim da ne može. Medijske spekulacije da li podrška jednoj kompaniji može da ugrozi sektor smatram besmislenim, treba (po jednakim uslovima) opredeliti pomoć celom sektoru, nije važno da li je iz kompanija iz inostrastva ili iz Srbije”, smatra on.

Poslanik SNS-a smatra da u Srbiji ima mnogo potencijalnih IT dirmi i mladih inžinjera, ali da treba generisati više kadra, a postojećem kadru obezbediti bolje uslove za rad.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here