Home Izbori Jeremić: Savetujem se sa umnim ljudima o kandidaturi

Jeremić: Savetujem se sa umnim ljudima o kandidaturi

116
0
vuk jeremic 1
Foto: Darko Ćirkov

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Vuk Jeremić rekao je u Kragujevcu da intenzivno razmišlja o kandidaturi za predsednika Srbije, da se o tome savetuje sa umnim ljudima i očekuje da će doći do rešenja koje moće da ponudi za tešku situaciju u zemlji.

Posao predsednika je da predstavlja zemlju u svetu, komunicira sa svetom onim jezikom koji svet razume, da bude katalizator narodnog jedinstva koje crpi iz direktnog legitimiteta i katalizator promena, istakao je Jeremić.

Jeremić je rekao da neki pokušavaju da kažu da je to njemu druga opcija, ali napominje da se on vraćao posle svakog uspeha u svoju zemlju.

Vratio sam se jer sam odlučio da se vratim i to mi nije prvi put. Vratio sam se i posle Kembridža i Harvarda i posle predsednikovanja Generalnom skupštinom UN i posle trke za generalnog sekretara UN, naglasio je Jeremić.

Govoreći na tribini koju je organizovala Studentska asocijacija Pravnog fakulteta u Kragujevcu na temu “Srbija
i svet”, Jeremić je kazao da su najveći globalni izazovi današnjice oličeni u promenama u Evropi, radikalizaciji
situacije na Bliskom Istoku i ekonomskoj ekspanziji zemalja Pacifika.

Od suštinskog značaja za Srbiju je da razume te procese. Mislim da smo našom kandidaturom za generalnog sekretara UN uspeli da pokažemo jedno drugačije lice Srbije, lice koje je bilo dopadljivo i energično, spremno da se nosi sa najvećim izazovima, naveo je Jeremić.

On je ocenio da je Srbija tom kandidaturom dokazala da može da bude kredibilan faktor u međunarodnim odnosima.

Na kraju tog procesa bili smo drugi sa ozbiljnim programom koji je u toj areni prepoznat i priznat uz po prvi put
jasno definisan plan kako pripremiti UN da bi i u 21. veku mogle da igraju ulogu kakvu su igrale u 20. Čitav proces se odvijao u jednoj novoj atmosferi i uz prisustvo medija, a ja sam imao priliku da to iz blizine posmatram i shvatim kako ta stvar funkcioniše, kazao je Jeremić.

Navodeći da unutrašnja i spoljna potilika funkcionišu po sistemu spojenih sudova, Jeremić je rekao da Kragujevac može da postane razvojni centar ako se infrastrukturno poveže i ako mu mudra spoljna politika omogući da iskoristi svoje potencijale.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here