Home Parlamentarni izbori Krstić: Opozicija beži od politike, pa se bavi demagogijom

Krstić: Opozicija beži od politike, pa se bavi demagogijom

98
0
N1 screenshot
Foto: B92/ Tanjug

Novinar BIRN-a Slobodan Georgiev veruje da ćemo na proleće „imati sve izbore“ i da se stvorila nezdrava atmosfera gde i oni koji se kandiduju protiv Vučića veruju da je on najbolji kandidat. Medijski stručnjak Nebojša Krstić kaže da se ne bi kladio da će biti drugih izbora osim predsedničkih.

Srbija dočekuje 2017. u kojoj se sigurno održavaju predsednički izbori, možda uz njih budemo drugi put u godinu dana imali i vanredne parlamentarne izbore. I pored toga što se dosta govori i piše o narednom biranju predsednika, u ovoj fazi imamo više nezvaničnih nego zvaničnih kandidata. O tome su za N1 govorili Slobodan Georgijev, novinar BIRN-a i Nebojša Krstić, marketinški stručnjak.

Dva gosta su različito doživeli spekulacije da će pored redovnih predsedničkih izbora koji treba da se održe sledeće godine, biti raspisani i parlamentarni.

„Možemo da debatujemo koliko je šta realno i korisno, ali mislim da vlast nema ideju šta će da uradi. Opozicija ne zna šta će vlast da uradi, i onda svi spekulišu. Niko ne zna šta će se tačno desiti“, kaže Nebojša Krstić.

Slobodan Georgiev kaže da su sve to „igrarije“.

„Vlast se poigrava sa nama kada potura informacije da će biti i drugih nekih izbora. Opozicija bi htela da budu svi izbori“, kaže Georgiev, i dodaje da misli da ćemo imati „sve izbore“.

Kako kaže, ova vlast je u konstantnoj kampanji.

„Ova vlast samo to i radi. Idu iz kampanje u kampanju. Malo vladaju, više su u kampanji i time se bave. Samo skraćuju period između dva ciklusa“, kaže Georgiev.

„Vanredni mogu da budu win-win situacija“„Ko je gubitnik prošlih izbora, a ko se bavi demagijom“

Slobodan Georgiev smatra da su SNS „gubitnici“ prošlih izbora.

„U poslednjim izborima, slabiji rezultat je imala SNS. Oni su išli na izbore i izgubili dosta mesta u parlamentu. To su radikali imali godinama unazad. Oni su bili na neki način gubitnici ovih izbora. Vidi se po nervozi koja postoji danas u parlamentu, koja oslikava pravu prirodu ove vlasti. Ne može da se navikne da ima bilo kakav kontra glas, bilo kakav. Mislim da je mnogo veći problem što je vlast tako nervozna da ne može ništa da sasluša, inicira nove sukobe kroz javnost. Razlog nervoze je nesposobnost vlasti da ne može da se bavi politikom, i to vidimo i Vučića. Prebaci se u sferu ekonomije, gde on ne zna puno, pokupio je od Vujovića koji je ekspert. Sve što je politika, regionalna pozicija, rešenje Kosovskog problema, sve se pomera i sklanja jer su to glavne teme kojima bi trebalo da se bavi. I kada ne može da izgura nervira se i pravi atmosferu da mi treba da očekujemo nove izbore. Opravdanje – loša je atmosfera. A tu atmosferu on kreira“, kaže Georgiev.

Krstić se ne slaže sa tom konstatacijom.

„SNS je dobio više glasova nego što je ijedna stranka ikada osvojila. Oko politike, ne slažem se da nije problem što opozicija nema poltiku. Bitno je kada opozicija, iako ne vodi zemlju, da se bavi politikom. To nije bavljenje politikom, to je teranje inata i zlobno ponašanje u odnosu na svaki potez vlasti. Ideja političke stranke je da se bavi politikom. Vlast ima politiku. Možemo da je kritikujemo, ali imaju politiku na sve teme. Kosovu, region, a opozicija o tome nema politiku. Opozicija nema, ili se pravi da nema. Opozicionari beže od svake političke teme, kao „đavo od krsta“ i onda se bave demagogijom i populizmom. Imamo sukob leve i desne opozicije. Mnogo manje demagogije ima u vladajućoj stranci u odnosu na opoziciju. Bolnih rezova koji ne donose poene svakako nisu demagogija. Briselski sporazum koji se teško sprovodi, ali se nekako pokušavamo da ostvarimo, nije demagođka stvar. Regionalni odnosi ukojima izbegavamo sukobe“, kaže Krstić.

Georgiev kaže da je stanje u kome niko još nije saopštio svog kandidata na predsedničkim izborima „nenormalno“.

„Opis stanja u kojem živimo, gde je nenoralmo tri meseca pre izbore da ne znamo ko su kandidati. Sve postoji osim normlanog ambijenta. Mislim da je za to odgovorana ova vlast. Ona suzbija dijalog u ovom društvo, nema veze sa opozicijom. Stvar je vlasti koja ne dozvoljava“, kaže Georgiev.

Dodaje da je situacija „neprirodna“.

„I oni koji se kandiduju protiv Vučića veruju da je Vučić najbolji kandidat. To je neprirodna situacija. Puno elemenata je vodilo da se stvori ta atmosfera. Greška je da neko očekuje da će ti predsednički izbori bitno promeniti političku atmosferu“, kaže Georgiev.

Krstić smatra da Vučić ne treba da se kandiduje na predsedničkim izborima.

„Vučić ne treba da se kandiduje na predsedničkim izborima. Sada je na fukciji gde može da sprovodi politiku koju je izneo. Razumem dileme da je možda potrebno da on povuče stvari jer nema dovoljno jakog kandidata. Ali njegov odlazak sa mesta premijera na mesto predsednika bi došao u istu situaciju kao Tadić. Morao bi da nađe svog Cvetkovića“, kaže Krstić.

„Tabloide nije SNS izmislio“

Govoreći o pozivu Vuku Jeremiću da dođe na saslušanje u policiju povodom smrti gardista na Topčideru 2004. godine, Krstić smatra da je pogrešio što nije došao čim su se u novinama pojavile spekulacije.

Georgiev je sa druge strane zamerio da se radilo u tabloidima gde se pojavio tekst o Jeremiću.

Nebojša Krstić kaže da je linija uticaja komplikovanija od vlast-tabloid.

Izvor: N1

„Tabloide nije Vučić izmislio, oni postoje duži period. U naše vreme su pisali da mi manipulišemo tim tabloidima. Što nije bilo tako“, kaže Krstić.

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here