Home Predsednički izbori Goati: Svaki opozicioni lider vidi sebe kao mesiju

Goati: Svaki opozicioni lider vidi sebe kao mesiju

173
0
Vladimir Goati - Srbija izbori
Foto: N1/ FoNet

Biračko telo Srbije bi na predsedničkim izborima dobro prihvatilo neko novo lice u politici, nekoga ko nije bio u vrhu piramide moći, rekao je za Fonet profesor Vladimir Goati, uz opasku da je prognoziranje ishoda izbora, pre nego su i raspisani, u neku ruku, ipak, kao gledanje u kristalnu kuglu.

Biračko telo Srbije bi na predsedničkim izborima dobro prihvatilo neko novo lice u politici, nekoga ko nije bio u vrhu piramide moći, rekao je za Fonet profesor Vladimir Goati, uz opasku da je prognoziranje ishoda izbora, pre nego su i raspisani, u neku ruku, ipak, kao gledanje u kristalnu kuglu.

„Onaj ko je na vlasti uvek ima onu sitnu prednost na izborima, a kod nas je ta sitna prednost nešto manje sitna, nego u drugim zemljama razvijene demokratije“, rekao je Goati.

Zato bi kandidat za predsednika države, kojeg podrži Aleksandar Vučić, imao i snagu njegove dominantne partije i njenih saveznika, dodaje profesor.

Na pitanje da li proevropska opozicija može da pobedi sa zajedničkim kandidatom, on je primetio da je liderska sujeta konstanta u politici, kod nas, ali i bilo gde drugde.

„Iako su to sitne, patuljaste partije, čini mi se da njihovi lideri u ovom momentu boluju od jedne neizlečive liderske bolesti, tako što svaki vidi sebe kao mesiju koji može da okupi opoziciju“, smatra Goati.

Procenjuje da i u slučaju da postoji zajednički kandidat, pobednik bi bio onaj goka podrži vlast jer je kod nje, kako kaže, i dalje „kontrolni paket akcija“ u biračkom telu, ali napominje i da se promene ne mogu isključiti.

„Vremena su turbulentna i ova razmišljanja bi trebalo staviti u zagradu“, objasnio je Goati i podsetio na nedavne netačne progonoze ishoda američkih predsdničkih izbora.

Prema rečima Goatija, i na političkoj mapi Evrope bilo je primera „političkog zemljotresa“, kada su parlamentarne stranke, uprkos svim anketama, praktično eliminisane sa političke scene, a došli suneki novi ljudi.

„Čini mi se da je vreme da u Srbiji u prvi plan izbiju ljudi koji nisu 20 godina u vrhu parlamenta, vlade, uopšte državne administracije i te piramide moći“, ističe Goati.

Za zaštitnika građana Sašu Jankovića kaže da bi bio „izuzetno ozbiljan“ predsednički kandidat, navodeći da on nije „lice koje je dozlogrdilo svima“, „niti je menjao stranke, što je običaj kod nas, i skakao sa jedne strane barikade na drugu“.

Na pitanje da li bi Janković bio dobar zajednički kandidat preoevropske opozicije, Goati odgovara „apsolutno“ i naglašava da nije bio u jezgru bilo koje partije, ali nije nepoznat javnosti, jer je angažovan kao Zaštitnik građana.

Povodom mogućnosti da Vučić podrži Tomislava Nikolića za još jedan predsednički mandat, Goati je ukazao da bi ta opcija mogla da bude dovedena u pitanje, jer postoje naznake da predsednik i premijer imaju prilično različite poglede o nekim ključnim stvarima.

„Pitanje je da li će taj jaz biti zaleđen, kao što se dešava često u politici, ili pretvoren u nepremostivu provaliju“, pita Goati i predviđa da je ova prva varijanta znatno verovatnija.

On veruje da se Vučić neće kandidovati na predsedničkim izborima, za kojeg ocenjuje da posao premijera smatra svojom „misijom“.

Uz konstataciju da nije ekonomista, Goati ističe da Vučićeva „hiperaktivnost“, prema procenama međunarodnih institucija „koje nisu baš uvek bile naklonjene Srbiji“, daje dobre rezultate u ekonomiji, kao glavnom terenu.

„Predsedničko mesto ima legitimnost kroz veliku podršku građana, ali ne i realnu moć“, ocenio je Goati, koji smatra da bi na predsedničkim izborima afera Savamala mogla da oduzme poene Vučićevom kandidatu.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here