Home Vesti Prozivke, optužbe, ometanja: ČETIRI SATA bez DNEVNOG REDA u Skupštini Srbije

Prozivke, optužbe, ometanja: ČETIRI SATA bez DNEVNOG REDA u Skupštini Srbije

156
0
Skupstina-Srbije-620x350

Poslanici Skupštine Srbije su tek posle podne uspeli da utvrde dnevni red i počnu razmatranje predloženih zakonskih izmena.

Posle više od četiri sata polemike o tačkama dnevnog reda, poslanici Skupštine Srbije započeli su raspravu o predloženim rešenjima o vodnom transportu.

Sednicu je obeležilo negodovanje opozicije zbog objedinjavanja šest tačaka denvnog reda za koje su tvrdili da nemaju nikakve veze jedna s drugom, da bi se nastavilo salvama aplauza šefu poslanika Srpske napredne stranke Aleksandru Martinoviću i izlaskom poslanika pokreta “Dosta je bilo” iz sale.

Šef poslanika SNS Aleksandar Martinović rekao je u jednom od obraćanja da ne treba dozvoliti lideru pokreta “Dosta je bilo” Saši Raduloviću, “poznatom kriminalcu koji je upropastio privredu da upropasti i skupštinu”.

Poslanici DJB su zatim, kada se Martinović ponovo javio za reč, počeli da aplaudiraju, te on nije mogao da govori, a zatim su napustili salu. Dok su odlazili, Radulović je Martinoviću dobacio: “Sram vas bilo!”.

– To je njegova borba za prosperitet Srbije, za evropsku i demokratsku Srbiju, vređanje, uvrede i klevete. Nadam se da aplaudiranje ove kriminalne poslaničke grupe nećete da mi uračunare u vreme za obraćanje – obratio se Martinović predsedavajućem Veroljubu Arsiću.

Arsić je rekao da svaka poslanička grupa ima pravo na borbu, a da neki u nedostatku ideologije i političkog programa pribegavaju takvim stvarima.

Oglasio se i poslanik SRS Nemanja Šarović, rekavši da nema ništa dobro da kaže o Dosta je bilo, ali da smatra da u skupštini ne treba da se govori na takav način.

– Radulović mi je najpoznatiji kao Vučićev ministar. Odgovorite mi zašto poznate kriminalce stavlja u Vladu Srbije. Kažite ko je sve poznati kriminalac, a ne da naknadno slušamo o tome. Ako je poznati kriminalac, uhapsite ga, sudite, tražite od skupštine da mu se oduzme imunitet – rekao je Šarović, obrativši se predsedavajućem da je trebalo da prekine govornika dok se na takav način obraćao poslaniku.

Šaroviću je odgovorio Martinović, podsetivši da je Saša Radulović bio ministar u periodu od septembra do decembra 2013. kada je premijer bio Ivica Dačić.

– Ne želim da kažem da je bio ni Vučićev ni Dačićev ministar. Kada su ljudi shvatili šta radi, on (Radulović) je najuren iz vlade zbog katastrofalne politike koju je vodio – rekao je Martinović.

Mihajlovićeva: Zakonom do bržeg razvoja vodnog transporta

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je u parlamentu da će izmene Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama omogućiti brže razvijanje vodnog transporta, smanjenje sive ekonomije u toj delatnosti, ukidanje monopola i stvaranje uslova da i privatni sektor može da učestvuje u tehničkom održavanju plovnih tokova.

Mihajlovićeva je, posle više sati polemisanja o dnevnom redu, pomenula da će predložena rešenja omogućiti red u izvođenju lučkih delatnosti.

Dodala je da će izmene Zakona biti instrument za borbu protiv svih nelegalnih radnji.

Posebno je važno da luke imaju status opšteg dobra, rekla je Mihajlovićeva, navodeći da se ne bi dešavale “razne” privatizacije luka, da je ovaj zakon bio donet ranije.

Kada govorimo o vodnom transportu kroz Srbiju postoji 1.600 kilometara plovnih puteva, rekla je Mihajlovićeva i dodala da je jedan od ciljeva povećanje prometa brodovima.

Navela je da je ove godine plovnim putevima prevezeno 8,6 miliona tona, a do kraja godine se očekuje da to bude 9,6 miliona tona robe. Smatralo se da će ta količina biti prevezena tek 2020. a sada smo uspeli da dođemo do tog broja, dodala je Mihajlovićeva.

Naredni cilj je da se povećaju prihodi u brodarstvu, pristajanje brodova, kao i povećanje izvoza i uvoza preko naaših luka, istakla je Mihajlovićeva.

Parlament bi trebalo da razmatra još 12 tačaka dnevnog reda među kojima su izmene više finansijskih zakona, uključujući i potvrđivanje ugovora o zajmu između Vlade Srbije i Fonda za razvoj Abu Dabija za budžetsku podršku.

Inače, predlagač ističe da se tim zakonom ukida svojevrsni monopolski položaj Direkcije za vodne puteve u odnosu na obavljanje pojedinih poslova tehničkog održavanja međunarodnih i međudržavnih vodnih puteva.

Na početku sedice, poslanici su iskoristili priliku da postave pitanja predstavnicima vlasti.

(Tanjug/Telegraf.rs)

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here