Home Izbori Zatvorena birališta, počelo brojanje glasova

Zatvorena birališta, počelo brojanje glasova

140
0
Izbori 2016 - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Beograd — Na 15 biračkih mesta u Srbiji ponovljeno je glasanje na vanrednim parlamentarnim izborima. Birališta su zatvorena, a do 19h je glasalo 38,86 odsto birača.

Kako javlja reporter B92, u RIK-u nezvanično kažu da su izbori protekli u redu, da nije bilo većih nepravilnosti, a prvi preliminarni rezultati se očekuju oko 22h.

Izbori su ponovljeni na pet biračkih mesta u Nišu, na po dva u Vranju i Jagodini i na jednom u Užicu, Kladovu, na Novom Beogradu i u beogradskoj opštini Palilula.

Pravo glasa ima 19.631 građanin Srbije upisan u birački spisak, a njihovi glasovi će odlučiti koliko će lista imati poslanička mesta u novom sazivu srpskog parlamenta.

Na samoj ivici cenzusa je lista Dveri-DSS i u njihovom izbornom štabu bi tokom večeri moglo da bude najzanimljivije. Podsetimo, ta lista je za tačno jedan glas bila ispod cenzusa. Sada će joj biti potreban taj jedan glas i još pet odsto od broja izašlih na ponovljenim izborima kako bi ušli u parlament.

Lideri opozicije su nakon izbora protestovali zbog, kako su rekli, prekrajanja izborne volje, a lider DS i pokreta Dosta je bilo su pružili podršku listi Dveri-DSS i pozvali svoje pristalice da glasaju za njih.

Postoje dve projekcije parlamenta, prema jednoj svoja mesta će imati ukupno 12 lista (od toga pet manjinskih), a prema drugoj ukupno 11 lista (od toga pet manjinskih).

Prema prvom scenariju, koji uključuje koaliciju Dveri-DSS, raspodela mandata izgleda ovako:

SNS 131
SPS 29
SRS 22
DS 16
DJB 16
SDS-LDP-LSV 13
Dveri-DSS 13
SVM 4
BDZ 2
SDA 2
Zeleni 1
PZDD 1

Prema drugom scenariju, u kome Dveri-DSS ostaju ispod cenzusa, raspodela mandata izgleda ovako:
SNS 138
SPS -JS 31
SRS 23
DJB 17
DS 17
SDS-LDP-LSV 14
SVM 4
BDZ 2
SDA 2
Zeleni 1
PZDD 1

Mesto u parlamentu je osigurala lista SDS-LDP-LSV, makar na ponovljenim izborima ne osvojila nijedan glas, jer joj je na ruku išla niska izlaznost.

Što se tiče neregularnosti, tokom izbornog dana nije bilo mnogo izveštaja o nepravilnostima, samo je „Blic“ javio da je na biralištu 24 u Vranju glasanje prekinuto jer je utvrđeno da je jedan birač došao da glasa sa unapred zaokruženim kandidatom na listiću. Međutim, predsednik RIK Dejan Đurđević ubrzo je demantovao da je glasanje u Vranju prekinuto

Koordinatorka za praćenje parlamentarnih izbora u Vranju Maja Jović dodala je tada da izbori protiču u najboljem redu.

Ona je agenciji Beta rekla da je radno telo za praćenje ponovljenih parlamentarnih izbora u Vranju dobilo potvrdu od članova biračkog odbora na biračkom mestu 24 u Osnovnoj školi „Dositej Obradović“ u Vranju da se glasanje odvija neometano.

„Sve je u redu. Ponovljeno glasanje za parlamentarne izbore odvija se bez problema na oba biračka mesta – i u Osnovnoj školi ‘Dositej Obradović’ i u selu Gornji Vrtogoš“, navela je Maja Jović.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here