Home Izbori Vesna Pešić: DS obnovila sebe kao demokratski brend

Vesna Pešić: DS obnovila sebe kao demokratski brend

93
0

Sociolog Vesna Pešić je objasnila u intervjuu dnevniku Danas zašto smatra da je stanje u društvu Srbije opasno i ocenila da je odluka DS da ne ide u veliku koaliciju dalekosežna, da se ne ide starim putem i da je doneta u velikoj demokratskoj raspravi, što je obnovilo DS kao demokratski brend.

Mnogi ističu da je stanje u Srbiji katastrofalno, rekla je ona. „Ja sam pod opasnim stanjem u društvu smatrala eskalaciju nasilja vlasti i pritisaka na građane na lokalnim izborima, preotimanje vlasti totalitarnim metodama, ponižavanjem suda koji uvaži ‘lažni identitet’ Vučićevog brata, pretnje ljudima poimence s najvišeg mesta, organizovani linč zaštitnika građana Saše Jankovića“, rekla je Pešić.

Zatim, kako je navela, „pretučene istraživače korupcije bez istrage, misteriozno praćenja članice Saveta za borbu protiv korupcije Miroslave Milenović, Vučićevo organizovanje lažnog državnog udara, razapinjanje političkih protivnika po tabloidima, i konačno, bezmernu antizapadnu kampanju i promovisanje Putina i Rusije, kao da smo već postali ruska gubernija“.

Pritom, kako je rekla Pešić, naši građani sve više tonu u ekstremno siromaštvo dok obrazovaniji napuštaju zemlju. A povoljnih rezultata za njih nema ni od korova.

Na pitanje šta misli o ideji da opozicija ide u jednoj koloni, ili je bolje da izađe u više kolona, kako je na kraju i ispalo, Pešič je rekla da je trebalo otvoriti pitanje zajedničkog izlaska na izbore proevropske opozicije, jer je ona već tradicionalno, još od devedesetih godina, pod pritiskom birača da se „ujedini“.

Dobro je da je to pitanje otvoreno, ali je i dobro što je zatvoreno, jer se pokazalo da se vremena menjaju, ocenila je Pešić.

Prema njenim rečima, pokazalo se da građani neće više kompromisnu sinergiju koju je tražila borba protiv Miloševića. Tu je i iskustvo „belih listića“ koje je proizvelo nameru birača da biraju onu političku opciju u koju imaju najviše poverenja.

Utoliko je odluka DS dalekosežna da ne ide u veliku koaliciju, da se ne ide starim putem. I ta odluka je koliko vidim doneta u velikoj demokratskoj raspravi, što je obnovilo DS kao demokratski brend, ocenila je Pešić.

Izvor: N1 http://rs.n1info.com

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here