Home Intervjui Pavićević: Izbori 2016. prva šansa za smenu naprednjaka

Pavićević: Izbori 2016. prva šansa za smenu naprednjaka

199
0

NOVI SAD – Zamenik predsednika Nove stranke Vladimir Pavićević izjavio je za Radio-televiziju Vojvodine da su predstojeći vanredni parlamentarni izbori prva šansa za smenu aktuelne naprednajčke vlasti u Srbiji, ali i neka vrsta probe međusobnog poverenja u opoziciji za dogovor oko zajedničkog kandidata za šefa države na predsedničkim izborima 2017. godine. On je u emisiji „Politbiro“ RTV-a kazao da su predsednički izbori šansa da se postigne dogovor oko zajedničkog kandidata opozicije, a koji bi po njemu, mogao biti i aktueleni zaštitnik građana Saša Janković.

„Ovi izborisu prva šansa za smenu vlasti, a 2017. imamo predsedničke izbore koji su važni i zbog toga što su naprednjaci uzeli svu vlast u državi zahvaljujući tome što je Tomislav Nikolić pobedio na predsedničkim izborima. Zato su predsednički izbori šansa za opoziciju da se dogovori oko imena jednog čoveka koji će pobediti bilo kog kandidata SNS-a“, istakao je Pavićević.

On je kazao da je čuo da i Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić žele da budu kandidati za predsednika države, te da on veruje da bi aktuelni ombudsman bio dobar kandidat demokratske opozicije.

„Saša Janković veoma dobro radi svoj posao zaštitnika građana, strogo se pridržava pravila i brine o nadležnostima te institucije, a pokazao je i privrženost velikim demokratskim načelima, tako da nemam nikakve zamerke, i čini mi se da bi taj čovek mogao da bude dobar kandidat“, rekao je on.

Pavićević je kazao da predizborna saradnja između Nove stranke i Demokratske stranke nije još formalizovana jer ni izbori još nisu raspisani, ali smatra da je takav savez „skoro prirodna stvar“.

„Pokazali smo i kao poslanici da smo zaista dosledna, jasna i dokazana opozicja naprednjačkoj vlasti. I to je važan kriterijum za definisanje toga kakvo je nečije delovanja. A ova vlast počiva na nekim mehanizmima suprotnim demokratskom delovanju, a po nekim elementima liči i na autokratsku i totalitarnu vlast. U takvim uslovima važno je da se izdvoje grupacije koje su potpuno antinaprednjačke“, ocenio je on.

On je kazao da će po raspisivanju izbora predizborni dogovori obuhvatiti sve nivoe vlasti. Prema njegovim rečima, i trenutno DS i NS imaju intenzivniju saradnju u nekim opštinama, navodeći primer beogradske opštine Vračar, gde se, kako je rekao, te dve strankke „brane od teškog naprednajčkog udara i pokušaja potkupljivanja odbornika“. Uveren je i dogovor o saradnji NS i DS i na lokalnim izborima u Novom Sadu.

Upitan da li će opozicija nastupiti u jednoj ili više kolona na prolećnim izborima, Pavićević je kazao da su počeli razgovori između evropskih demokratskih opozicionih stranaka, koji treba da dovedu do toga se tokom kampanje neće troštiti vreme i drugi resursi na međuosbno optuživanje već da se oštrica kritike usmeri ka aktuelnoj vlasti SNS-a.

Komentarišući rezultate istraživanja javnog mnjenja, on je ocenio da su uslovi za takve ankete nepovoljni jer je „posledica delovanja naprednjačke vlasti urušavanje svih elemenata demokratskog društva, što se automatski odražava i na mogućnost predvidljivosti i oko izlaznosti i rezultata izbora“.

„Očigledno je da je velik broj ljudi nezadovljan uslovima života. Meni prilaze i članovi SNS-a i kažu da će da glasaju za mene jer ne vide perspektivu. Prepoznajem razočaranost i vidim mogućnost otrežnjenja, a izbori su uvek šansa da se sankcioniše vlast. Mislim da ovu vlast što pre treba da menjamo i da će građani to da prepoznaju“, veruje Pavićević.

On je, međutim, izrazio sumnju u regularnost predstojećih izbora, navodeći da je u Novoj stranci formiran centar za sprečavanje nasilja i krađe na izborima.

„Činjenica je da se dešava teška brutalizacija našeg društva, da se sila i nasilje koriste kao sredstva u politici, pa i fizički obračuni sa neistomišljenicima, politčko korumipranje, kupovina glasova, mandata… Mislio sam da smo 2000. godine obezbedili uslove da niko više neće moći da nam krade novac i glasove, ali sad se ponovo suočavamo s tim i vraćamo na to staro vreme. I to moramo da sprečimo i obezbedimo uslove za fer izbore“, kazao je on.

Povodom najava iz opozicije da će se tražiti i zaštita međunardne zajednice i kontrola na izborima, Pavićević je rekao da u borbi za demokratske ideale niko ne treba da se preterano oslanja na stranu pomoć jer je to „naša borba“.

„Naša je obaveza da se borimo za demokratske ideale, ali pošto smo i mi deo šire zajednice, verujem da će biti i spoljašne kontrole izbora, jer i naši predstavnici učestvuju u kontroli izbora u drugim državama, a mi ćemo se potruditi da i unutrašnja kontrola bude dobro organizovana“, poručio je on.

Pavićević, koji je inače najaktivniji narodni poslanik, sa, kako sam kaže, preko 1.300. nastupa u ovom sazivu, ocenio je da je najznačajniji učinak od stotina amandamana koje je obrazlagao to što je posle 15 meseci borbe Nova stranka uspela da u zakon unese princip akademske čestitosti, što smatra veoma važnim u vremenu poplave plagijata i plagijatora.

“Pavićević: Izbori 2016. prva šansa za smenu naprednjaka”

Izvor: RTV http://www.rtv.rs/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here