Home Izbori VANREDNI IZBORI Analitičari: Vučićeva odluka očekivana, Srbiji potrebna čvrsta vlada

VANREDNI IZBORI Analitičari: Vučićeva odluka očekivana, Srbiji potrebna čvrsta vlada

134
0
Aleksandar Vuccich KZSS 24
Foto: Darko Ćirkov

Odluka premijera i lidera SNS Aleksandra Vučića o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora za anlitičare je očekivana i trebalo bi da dovede do čvrste vlade i novog legitimiteta za sprovođenje započetih reformi. Ipak, pojedini otvoraju pitanje logičnosti raspisivanja izbora u trenutku kada aktulena vlada svakako ima stabilnu većinu u parlamentu.

Odluka premijera i lidera SNS Aleksandra Vučića o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora za anlitičare je očekivana i trebalo bi da dovede do čvrste vlade i novog legitimiteta za sprovođenje započetih reformi. Ipak, pojedini otvoraju pitanje logičnosti raspisivanja izbora u trenutku kada aktulena vlada svakako ima stabilnu većinu u parlamentu.

Vuletić: Teška odluka, veliki izazovi pred Srbijom

Sociolog Vladimir Vuletić je ocenio da je to bila teška odluka, ali je premijer očigledno imao na umu velike izazove koji se nalaze pred Srbijom.

„Za sprovođenje reformi potrebna je čvrsta vlada“, istakao je Vuletić u izjavi Tanjugu.

„Vučić je rešen da od Srbije napravi pristojnu zemlju. To neće biti lako upravo zato što se menja globalna situacija, ali i situacija u zemlji. On je svestan da je za promene i reforme koje pokušava da sprovede potrebno da postoji čvrsta vlast i čvrsta vlada“, rekao je Vuletić.

Prema njegovim rečima, iako Srpska napredna stranka u Skupštini Srbije ima podršku veću od 50 odsto, dodatni razlog za raspisivanje izbora jeste i to što u redovima te stranke ne postoji potpuna saglasnost oko toga kojim putem Srbija treba da ide.

„Ovi republički izbori, koji će se najverovatnije održati istovremeno kada i lokalni i pokrajinski, trebalo bi na neki način da pojačaju čitavu tu strukturu vlasti, da na taj način pomognu da se te promene dešavaju istovremeno, i na republičkom, ali i na lokalnom nivou“, istakao je Vuletić.

On je zaključio i da će vanredni parlamentarni izbori jasno pokazati koga javnost podržava u vezi sa mnogim sukobima koji trenutno postoje na javnoj sceni.

Vukadinović: Vlada ima stabilnu većinu, koalicija funkcioniše

Politički analitičar Đorđe Vukadinović je izjavio danas da je odluka premijera i lidera SNS Aleksandra Vučića o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora očekivana, ali ne i logična, s obzirom da vlada ima stabilnu većinu u parlamentu, a nema ni velikih tenzija u društvu.

„Vlada ima stabilnu većinu u parlemantu, gotovo apsolutnu, i može da izglasa zakon kakav želi. Takođe, koalicija funkcioniše, koalicioni partneri ne otkazuju poslušnost, niti postoje neki veći nemiri na ulici, niti u društvu“, rekao je Vukadinović Tanjugu.

On smatra da su razlozi koje je Vučić naveo neubedljivi, ali da se u „njegovim rukama lomi pogača i on može da presudi“.

Vukadinović je rekao da se već duže vreme spekulisalo sa varijantom da će vlada odnosno SNS ili njen lider Vučić naći neki povod da raspiše vanredne parlamentarne izbore i tako pojača svoje liste na lokalu i u pokrajini pred izbore koji svakako moraju biti ovog proleća.

On je izrazio zabrinutost u kakvoj će atmosferi proteći izbori i naveo da bi upravo oni mogli da stvore tenzije u drštvu.

Vukadinović je mišljenja da će opozicija čak nešto bolje proći na izborima nego na poslednjim 2014. godine, ali da će to biti nedovoljno da bi se ugrozila dominacija SNS koja će, kako očekuje, imati sličan rezultat.

Radun: Izbori rezultat želje da se dobije „jak i svež legitimitet“

Politički analitičar Branko Radun izjavio je danas da je odluka premijera Aleksandra Vučića da se ide na vanredne parlamentarne izbore rezultat želje da obezbedi “jak i svež“ legitimitet, koji neće biti osporavan.

“Donošenje odluke da se ide na parlamentarne izbore, odnosno izbore na svim nivoima, je visila u vazduhu pola godine i bilo je potrebno samo da se neke kockice sklope oko toga, ali je očigledno da je ta odluka bila na premijeru Vučiću i da je on želeo da u ovoj godini ima izbore“, rekao je Tanjugu Radun.

Prema njegovom mišljenju, Vučić želi da posle izbora ima „jak, svež legitimitet“ i da ne bude osporavan od opozicije i nekih medija.

“Koliko vidim, izbori neće dati neke značajne promene i po rejtinzima stranaka i po rezultatima izbora iz 2014. godine, ali će doneti neki novi, svež legitimitet vladajućoj koaliciji, a pre svega SNS-u“, rekao je Radun.

Predsednik SNS i premijer Vučić izjavio je danas da je odlučio da se ide na vanredne parlamentarne izbore, jer je vladi potreban pun mandat da sprovede do kraja reforme, koje su Srbiju izvele na dobar i siguran put, i da zemlju dovede pred vrata EU 2020. godine.

Anđelković: Dobra odluka, izbori donose miran ciklus

Analitičar Dragomir Anđelković smatra da je dobra odluka da se istovremeno raspišu izbori na republičkom nivou, zajedno sa lokalnim i pokrajinskim, jer bi tako Srbiji obezbedili miran ciklus od nekoliko godina da se posveti ekonomskom razvoju.

Anđelković je u izjavi Tanjugu rekao da, ukoliko već postoji atmosfera u društvu u kojoj opozicija traži izbore, a u vladajućoj koaliciji mnogi govore da su oni potrebni, nije loše da se izbori realizuju sada „u paketu“ sa lokalnim i pokrajinskim.

„Ako se na lokalne i pokrajinske izbore nadovežu parlamentarni, to neće u većoj meri opteretiti državu, budžet niti stabilnost zemlje“, rekao je Anđelković.

„To je bolje, nego da se dogodi da imamo vojvođanske i lokalne izbore, a za par meseci ili godinu dana i republičke, jer je to mnogo stresnija stvar za društvo“, rekao je Anđelković.

On međutim navodi da, iako je premijer Aleksandar Vučić rekao da je opredeljen za izbopre, ne treba sa 100 odsto zaključiti da će ih biti.

„Premijer je rekao da je on opredeljen za izbore, ali ne treba još sa 100 odsto zaključiti da će ih biti. On će uzeti u obzir sve faktore, od ekonomskih do geopolitičkih, i ako se to ne odražava nagativno na razvoj Srbije, mislim da će onda raspisati izbore. Realno je da ih raspiše, ali još ostavljam određenu rezervu“, kaže Anđelković.

Izvor: www.blic.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here