Home Čačak BOŠKO OBRADOVIĆ ZA „ČAČANSKI GLASˮ: Krajnje je vreme za promene

BOŠKO OBRADOVIĆ ZA „ČAČANSKI GLASˮ: Krajnje je vreme za promene

179
0
Boško Obradović - Srbija izbori
Foto: srbin.info

Lider SP Dveri, Boško Obradović, je dao intervju za Čačanski glas koji prenosimo u celosti:

Lider SP Dveri, Boško Obradović, je dao intervju za Čačanski glas koji prenosimo u celosti:

Srpski pokret Dveri nedavno je postao politička stranka. Šta se promenilo u Vašem političkom pokretu?

Ovo je jedan važan i veliki iskorak u 17 godina dugoj istoriji Dveri. Krajem prošle godine Sabor našeg Pokreta doneo je odluku o prerastanju Dveri iz grupe građana u političku organizaciju. U prvoj polovini godine prikupili smo preko 10.000 potpisa osnivača, pripremili novi program i statut buduće političke stranke. Posebno bih istakao da je više od 1000 potpisnika za osnivanje Dveri kao stranke upravo iz Čačka, čime se iznova pokazalo koliku podršku uživamo u našem gradu.
O Vidovdanu je održana Osnivačka skupština, usvojen program i statut, i izabran prvi predsednik Dveri. U septembru su na Prvom redovnom saboru izabrani svi rukovodeći organi Pokreta: Glavni odbor, Predsedništvo, Izvršni odbor, Politički savet, Nadzorni odbor, Direktor Pokreta i direktor Informativne službe. Početkom oktobra nadležno državno ministarstvo upisalo je Dveri u registar političkih organizacija i time je započela nova razvojna faza našeg Pokreta.

Za ovih 17 godina prošli smo neobičan, težak i mukotrpan put od studenskog časopisa i Sabora srpske omladine, preko udruženja građana i socijalno-porodičnog pokreta do prve grupe građana u novijoj političkoj istoriji Srbije koja je 2012. godine izašla istovremeno na sve nivoe izbora i bila najveće političko iznenađenje đurđevdanskih izbora te godine.

Tadićeva izborna krađa, za koju je predsednik Srbije Tomislav Nikolić ostao dužan da otkrije i kazni počinioce, odgovorna je zašto Dveri poslednje četiri godine nisu parlamentarna politička snaga. Ali, mi se ne predajemo, već svakoga dana sve više radimo, napredujemo i rastemo.

Da bismo nastavili našu političku borbu organizacioni format grupe građana postao je skučen za nas. Registracija političke organizacije donosi nam omasovljenje članstva, proširivanje rukovodećih organa Pokreta, uključivanje novih i kvalitetnih ljudi na najviše nivoe odgovornosti, kao i kompletnu reorganizaciju i pripremu za nastupajuće nove izbore na svim nivoima. Srbiju na proleće sigurno čekaju pokrajinski i lokalni izbori, najverovatnije i vanredni republički parlamentarni izbori, a ne treba isključiti ni vanredne predsedničke izbore.

Sa čim ćete izaći pred birače?

Naši politički stavovi o ključnim nacionalnim i državnim pitanjima uglavnom su poznati javnosti. U nastupajućem periodu treba građanima da predstavimo našu porodičnu, socijalnu i ekonomsku politiku.

Mi predlažemo Ministarstvo za brigu porodici, veću podršku rađanju, mladim bračnim parovima i porodicama sa više dece, kompletnu strategiju borbe protiv bele kuge, kao i socijalnu zaštitu samohranih porodica u kojima nijedan član nije zaposlen i prezaduženih porodica koje su praktično bankrotirale i više ne mogu da plaćaju kreditne rate ili komunalne usluge.

Predložili smo i nacrt Zakona o zaštiti prezaduženih porodica, kojim se privatnim izvršiteljima zabranjuje oduzimanje porodičnog doma, država otpisuje deo dugova najsiromašnijim porodicama, a ostatak duga se reprogramira za trenutak kada će ovakve porodice ponovo biti platežno sposobne za vraćanje svojih dugovanja. To je moderna socijalna briga o onima koji su danas najugroženiji.

Posebno bih za ovu priliku izdvojio naš presudni cilj: da Dveri postanu politički zastupnici i zaštitnici domaćeg ekonomskog interesa, domaće proizvodnje, privrede i poljoprivrede. Dosta nam je više podrške strancima, zaduživanja i rasprodaje Srbije. Ako se ovako nastavi svi ćemo raditi kao jeftina radna snaga kod stranog gazde Nemca i Arapina.

Mi smo za državnu podršku isključivo domaćem privredniku i poljoprivredniku. Mi smo za državnu Razvojno-investicionu banku koja bi po povoljnim kamatnim stopama podržavala domaću proizvodnju i porodične firme. Mi smo za obnovu poljoprivredno-industrijskih kombinata, zadrugarstva i industrije poljoprivredne mehanizacije.

Mi smo za dodatno oporezivanje svih stranih banaka u Srbiji koje imaju najveće kamatne stope u Evropi, kao i za naplatu sveukupnog nenaplaćenog poreza svim tajkunima. Insistiramo i na donošenju Zakona o ispitivanju porekla imovine svih političara i tajkuna od 1989. do danas, koji ova vlast ne sme da donese jer su svi upetljani u razne političke oblike mita i korupcije.

Poznati ste kao najveći kritičar aktuelne republičke vlasti, posebno SNS?

Neka o njima govore njihova dela. Prekršili su sva svoja predizborna obećanja. Umesto pojeftinjenja struje koje je obećala Zorana Mihajlović – struja je poskupela po nalogu MMF-a. Umesto da se Telekom ne prodaje kao što su se zalagali dok su bili u opoziciji i čak podnosili krivične prijave protiv prethodne Vlade zbog prodaje Telekoma – danas kada su na vlasti prodaju najprofitabilnije i najperspektivnije srpsko preduzeće na Balkanu.

Vučić je javno obećao u kampanji pre izbora da neće biti smanjenja plata i penzija, ali je čim je došao na vlast to učinio opet po nalogu MMF-a i stranaca. Ali, ipak je najveća prevara njihova lažna borba protiv kriminala i korupcije. Za četiri godine koliko su na vlasti nije završen niti jedan sudski postupak i danas se u zatvorima Srbije na višegodišnjoj robiji na osnovu pravosnažne presude ne nalazi nijedan kriminalac, tajkun ili političar koji je opljačkao Srbiju u prethodnih 25 godina. Dakle, sve je bila samo medijska predstava i predizborna laž.

Kako ocenjujete dosadašnju saradnju sa DSS u okviru patriotskog bloka?

Sva istraživanja javnog mnjenja koja su se pojavila u poslednje vreme konstatuju da bi u ovom trenutku zajednički izlazak Dveri i DSS na republičke izbore doneo najmanje 8% podrške birača, sa tendencijom rasta podrške našem zajedničkom patriotskom bloku.

To znači da, iako vanparlamentarni, u ovom trenutku predstavljamo treću političku snagu u Srbiji, odmah iza SNS i SPS, kao i da smo izbili na prvu poziciju među opozicionim političkim opcijama. To je najbolji dokaz da smo dobro razmišljali i uradili kada smo pre godinu dana dogovorili našu zajedničku patriotsku saradnju između Dveri, DSS i grupe najistaknutijih srpskih intelektualaca.

Kako ocenjujete trenutnu krizu vlasti u Čačku?

Vladajuća većina više ne postoji – koalicija na vlasti u Čačku je pukla. Približavaju se lokalni izbori pa se vlast uplašila suočavanja sa istinom o katastrofalnim rezultatima svoga rada. Sada svi pokušavaju da krivicu svale na koalicione partnere, niko ni za šta nije odgovoran, kao da nisu ni bili na vlasti u poslednje četiri godine.

Cilj je jasan: iznova prevariti birače kao da između njih ima nekih razlika, kako bi posle izbora ponovo zaseli na vlast u istoj šemi i kombinaciji. Pritom, već pribegavaju kriminalnoj organizaciji skupštinskih sednica gde bez kvoruma donose odluke, kupuju odbornike iz opozicije, preleću iz jedne u drugu odborničku grupu i čuvaju privilegije na vlasti po svaku cenu.

U Pokretu Dveri vlast vidi najveću opasnost jer smo najjača opoziciona odbornička grupa u Skupštini grada, nisu uspeli i ne mogu da nas kupe, dok građani Čačka svakoga dana imaju sve više poverenja u Dveri, videvši u nama jedinu političku opciju koja može da smeni braću Iliće i povede Čačak novim putem. Na nama je sada velika odgovornost: krajnje je vreme za promene u Čačku, te promene mogu jedino Dveri da donesu i moramo biti dostojni tog poverenja i očekivanja naših sugrađana.

Vidite li Dveri kao favorita na sledećim lokalnim izborima i Vas kao budućeg gradonačelnika?

Ako smo dobro radili kao opozicija – građani će nas nagraditi većim poverenjem! Lično mi je bilo najvažnije da pokažemo da je moguće baviti se politikom zbog opštih, a ne isključivo iz ličnih i stranačkih interesa. Svi znaju da nam je bilo ponuđeno od strane Nove Srbije i SNS da uđemo u lokalnu vlast i dobijemo trećinu kompletne vlasti u Čačku – samo da podržimo Vojislava Ilića za gradonačelnika i da se u Čačku ništa suštinski ne promeni. Odbili smo tu ponudu i time poslali poruku da smo mi u politici iz drugih razloga, a ne da bismo postali direktori i drugi funkcioneri na vlasti.

Mi držimo do principa i morala u politici. Možda to danas nije na ceni, možda nas smatraju budalama što smo to odbili, ali za nas je ključno da svojim biračima možemo da pogledamo u oči. Jesmo li rekli da vlast u Čačku mora da se menja, jesmo li rekli da je krajnje vreme da se zaustavi vladavina Ilića – kako onda to možemo da prekršimo zbog podele kolača na vlasti? Duboko sam uveren da će građani Čačka to znati da cene, da vide da nismo korumpirani i da niko ne može da nas potkupi, i da će to biti osnov još većeg poverenja u jednu novu generaciju političara kojima će upravo zbog toga dati šansu da povedu grad nakon sledećih lokalnih izbora.

Što se tiče gradonačelničkog mesta, Dveri imaju više dobrih kandidata za to mesto ako nam građani daju potrebnu podršku. Lično nikad nisam bežao od odgovornosti. U međuvremenu sam postao predsednik Dveri i moje obaveze na republičkom i međunarodnom planu su velike, ali kao najveći prioritet svog političkog angažmana stavio sam upravo promene u Čačku. Da konačno na jednom mestu porazimo stranačko-parazitski sistem i burazersko bogaćenje na grbači naroda i ostvarimo preko potrebnu smenu političkih generacija, što bi onda postao pelcer za celu Srbiju. Toga se njihove stranačke centrale na republičkom nivou najviše i plaše: da Čačak ne pokrene političke promene u celoj Srbiji.

Kako Dveri stoje u Moravičkom okrugu?

Zapadna Srbija je najjače biračko uporište Dveri u celoj Srbiji. Imamo svoje odbornike u skupštinama opština Požega, Arilje, Ljig i Lučani. Lučani i Ljig zabeležili su drugi i treći najbolji izborni rezultat Dveri u Srbiji posle Čačka, koji je sa 15% glasova bio najbolji izborni uspeh Dveri do sada. Očekujem da na nastupajućim lokalnim izborima postignemo dobre rezultate u celom Moravičkom okrugu jer imamo dobre opštinske organizacije i u Lučanima, i u Ivanjici, i u Gornjem Milanovcu. Smatram da u našem okrugu Dveri treba najpre da se dokažu na vlasti. Došlo je vreme da pokažemo šta znamo. I verujem da ćemo uskoro dobiti šansu od strane birača, a dalje je na nama da posvedočimo da je moguća jedna nova i poštena politika.

Izvor: Čačanski glas
Preuzeto sa: srbin.info

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here