Home Izbori 2014 Parlamentarci OEBS-a u posmatračkoj misiji izbora u Srbiji

Parlamentarci OEBS-a u posmatračkoj misiji izbora u Srbiji

175
0
izbori-prebrojavanje-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Parlamentarci OEBS-a doputovaće u Srbiju naredne nedelje da bi učestvovali u posmatračkoj misiji predstojećih parlamentarnih izbora

05/03/2013

Parlamentarci OEBS-a doputovaće u Srbiju naredne nedelje da bi učestvovali u posmatračkoj misiji predstojećih parlamentarnih izbora

Parlamentarci Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) doputovaće u Srbiju naredne nedelje da bi učestvovali u posmtračkoj misiji parlamentarnih izbora koji će biti održani 16. marta.

Predsedavajući OEBS-a Didije Burkhalter imenovao je slovenačkog poslanika Roberta Batelija za specijalnog koordinatora Misije, dok će italijanski poslanik Luiđi Kampanja biti šef delegacije Parlamentarne skupštineOEBS-a, u kojoj učestvuje 40 parlamentaraca iz 15 država članica OEBS.

Čalnovi delegacije će posetiti biračka mesta širom Srbije i blisko sarađivati sa posmatračima iz Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS (OSCE/ODIHR) i kolegama iz Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PACE), navedeno je u saopštenju iz Kancelarije za saradnju sa medijima OEBS.

Misija će proceniti da li su izbori održani u skladu sa demokratskim obevezama sadržanim u dokumentu iz Kopenhagena iz 1990. godine.

srbijaizbori.com Izvori: (Telegraf.rs / Tanjug)

– Ovi izbori su značajna šansa za Srbiju da ponovo pokaže svoju privrženost demokratskim izbornim standardima i sprovede reforme u praksu koja će unaprediti integritet (izbornog) procesa. Radujem se što ću posmatrati izbore – izjavio je specijalni koordintaor Roberto Bateli.

Bateli je postao poslanik Parlamentarne skupštine OEBS 1992. godine i učestvovao je u posmatračkim misijama više od 20 puta.

Kampanja je bio član delegacije Italije u Parlamentarnoj skupštini OEBS od 2001. do 2006. i ponovo od 2008. godine i učestvovao je u više posmatračkiuh misija ukljucujući misije u Gruziji, Moldaviji, Rusiji,Ukrajni i Sjedinjenim Američkim Državama.

Parlamentarna sklupština OEBS-a posmatrala je parlamentarne izbore u Srbiji 1997, 2000, 2003, 2007, 2008 i 2012. godine i više predsedničkih izbora, navedeno je u saopštenju iz Kancelarije za sardnju sa medijima OEBS-a.

Izvori: (Telegraf.rs / Tanjug)

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here