Home Beograd Inicijativa „ProGlas“ najavila protest za 30. decembar, traži ponavljanje svih izbora

Inicijativa „ProGlas“ najavila protest za 30. decembar, traži ponavljanje svih izbora

34
0
Foto: N1 Printscreen

Inicijativa „ProGlas“ održala je konferenciju za medije u Beogradu. Glumica Svetlana Ceca Bojković pročitala je izjavu kojom „ProGlas“ traži ponavljanje parlamentarnih, lokalnih i pokrajinskih izbora i poziva na miran protest u subotu.

„Zahtevamo da se novi parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u celoj Srbiji održe u roku od šest meseci nakon procesa temeljne promene izbornih uslova“, rekla je Bojković.

Kazala je da „ProGlas“ poziva građane na miran protest u subotu 30. decembra u 12 časova kod Terazijske česme u Beogradu.

Ona je rekla da „ProGlas“ pruža punu podršku studentima, osuđuje napade na institucije, ali i prekomernu upotrebu sile, a one koji štrajkuju glađu su poziva da ne nanose štetu svom zdravlju.

Bojković je rekla da je „ProGlas“ uoči izbora pozivao građane da izađu verujući da masovna izlaznost može da neutralizuje efekte izbornih nepravilnosti, ali i da pomogne da se prikupe dokazi o njima.

„Ukupan angažman, ne samo glasača nego i rekordnog broja kontrolora, pomogao je da se u sadarnji sa domaćim i stranim posmatračima prikupi veliki broj dokaza o drastičnim neregularnostima i izbornom inženjeringu“, rekla je ona.

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Miodrag Jovanović rekao je da insitucije ćute na „belodane i dokazane izborne mahinacije i krađe“, i rekao da je to „opasan put“.

„Iskreno se nadamo da će se u poslednjem trenutku institucije dozvati pameti i početi da rade posao koji im je dat Ustavom i zakonima“, rekao je on.

Za izjave predstavnika vlasti o „Majdanu“ i mešanju iz inostranstva kaže da su „pokazatelj neodgovornosti naše vlasti“.

Rekao je da reakcije iz inostranstva njega „samo ponižavaju kao građanina jer pokazuju kakva je vlast Srbije“.

Glumac Dragan Bejlogrlić kazao je da „ProGlas“ insistira da skup u subotu bude miran i da ne bude nikakvih incidenata.

„Ovo je jedan mirni skup koji poziva sve koji misle da na ovim izborima nije ispoštovana njihova volja“, rekao je on.

Akademik Vladica Cvetković podsetio je da su se pokretači „ProGlasa“ okupili kao zabrinuti građani, a sada su „još zabrinutiji“.

„Sada, kao zabrinutiji, opet pozivamo na mirne proteste“, rekao je on.

Profesorka Ivanka Popović, nekadašnja rektorka Univerziteta u Beogradu, kaže da ovo što se dešava „dotiče sve nas nezavisno od partijske pripadnosti, uzrasta…“

„Svi ljudi dobre volje koji žele da mirno iskažu neslaganje sa onim što se dešava u našoj zemlji su dobrodošli da dođu“, rekla je Popović o protestu u subotu.

Profesor Fakulteta političkih nauka Filip Ejdus naveo je da su pobedu na izborima u Srbiji čestitali „mahom predstavnici autoritarnih vlada“, dok sa Zapada, kako je dodao, nije bilo signala da se izborni rezultati u potpunosti priznaju.

Napomenuo je da je inicijativi ProGlas svakako najbitnije šta misle građani Srbije, kao i da „od istrajnosti naše borbe zavisi da li će oni međunarodni akteri koji se kolebaju iz geopolitičkih razloga na kraju nazvati stvari pravim imenom“.

Izvor: N1