Home Beograd EU: Nasilje na protestima u Srbiji neprihvatljivo, istražiti izborne neregularnosti

EU: Nasilje na protestima u Srbiji neprihvatljivo, istražiti izborne neregularnosti

62
0
Foto: N1

Evropska unija je saopštila da pravo na mirne demonstracije u Srbiji mora biti poštovano, ali da nasilje nije rešenje i da je neprihvatljivo, te ponovo pozvala da se „propisno istraže navodi o izbornim neregularnostima“.

„Postupanje policije mora biti primereno i moraju se poštovati osnovna prava u okviru vladavine zakona. EU poziva na mir i dijalog“, navodi se iz Evropske unije u odgovoru na pitanje Glasa Amerike o neredima na protestima u Beogradu u nedelju.

Iz Brisela nisu hteli da odgovore na pitanje o tome kako komentarišu optužbe vlasti u Srbiji na račun neimenovanih zapadnih zemalja za izazivanje nereda na protestima posle izbora.

Inostrana posmatračka misija na čelu sa Kancelarijom OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), u preliminarnom izveštaju navela je da su izbore u Srbiji obeležile ozbiljne nepravilnosti na dan glasanja, kao i nefer izborni uslovi u korist vlasti. Vlast u Srbiji negira da je bilo izbornih neregularnosti i odbija da ispuni zahteve opozicije i dela građana da se izbori ponove u Beogradu.

Šider: Najbolje za sve da se izbori u Beogradu ponove
Evroposlanik Andreas Šider rekao je da bi Srbija trebalo da prihvati međunarodnu pomoć u prevazilaženju aktuelne krize i da je najbolje za sve da se izbori u Beogradu ponove.

On je u intervjuu portalu Nova.rs kazao da je neophodna snažnija reakcija Evropske unije (EU) posle svega što je viđeno, naročito. kako je dodao, kad je postalo jasno da ruske službe imaju snažan uticaj na predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Nakon što je Šider u svojstvu međunarodnog posmatrača izbore u Srbiji ocenio kao prepune nepravilnosti, napominjući da slične stvari nigde prethodno nije video, Vučić ga je spomenuo na konferenciji za medije rekavši da su mu „najzanimljiviji“ posmatrači iz Austrije koji su nakon što su bili na biračkim mestima rekli da nikakve nepravilnosti nisu videli, ali da su videli mnogo toga na društvenim mrežama.

„Oni su pokrali predsednika svoje partije u Austriji, a došli su ovde da nama ovde sole pamet“, rekao je tada Vučić.

Kad je reč o protestima, Šider je kazao da je video šta se dešavalo na ulicama Beograda, te da je bio impresionarian brojem ljudi koji se okupio.

„Moram da kažem da mi je veoma žao što se protest brutalno završio uz korišćenje suzavca i ostalih stvari. Zagovornik sam mirnih demonstracija i sa žaljenjem moram da konstatujem da se ovaj protest nije završio na taj način“, rekao je Šider.

Ocenio je da taj događaj pokazuje da postoje na hiljade građana Srbije koji su spremni da ustanu i da se bore za svoja prava.

Šider je rekao da bi posle svega morala da usledi snažna reakcija predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

Izvor: N1