Home Izbori 2023 RIK: Birači sa Kosova na izborima 17. decembra glasaće u Vranju, Kuršumliji,...

RIK: Birači sa Kosova na izborima 17. decembra glasaće u Vranju, Kuršumliji, Raški i Tutinu

81
0
RIK/Kosovo Online

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je večeras da ne postoje uslovi da se na Kosovu sprovedu izbori, pa će birači sa Kosova 17. decembra moći da ostvare svoje pravo u Vranju, Kuršumliji, Raškoj i Tutinu.
Lokalne samouprave odrediće naknadno na kojim biračkim mestima će građani sa Kosova glasati.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da je Komisija uputila dopis Kancelariji za Kosovo i Metohiju o načinima da se omogući glasanje na parlamentarnim izborima na prostoru Kosova.

„Obavešteni smo od Kancelarije da nije moguće realizovati izborni postupak na Kosovu koji bi bio u skladu sa zakonskim propisima, jer privremene prištinske institucije na čelu sa Aljbinom Kurtijem glasanje uslovljavaju priznanjem samoproglašene nezavisnosti Kosova i odbijaju da obezbede delovanje OEBS-a koji asistira u izborima još od 2012. godine“, rekao je Dimitrijević.

Član RIK-a Nemanja Stanković predložio da se RIK obrati vladi Srbije kako bi se obratila Unmiku i ostalim organima, te da se ne odreknu olako glasanja na Kosovu.

Član RIK-a Miroslav Vasić rekao je da nije jasno kome se Kancelarija za KiM obratila i kakav je odgovor dobila, ali da postoje međunarodni garanti raznih sporazuma i da ne treba preći olako preko ovog izmeštanja biračkih mesta.

Željka Radeta rekla da je do 2022. OEBS imao ulogu u izborima, a da sada više nema, da je Kancelarija za KIM navela razloge u svom dopisu zašto da nema mogućnosti da se izbori održe i da je odluka o izmeštanju glasanja „jedina ispravna i moguća“.

Izvor: Kosovo Online