Home Beograd „Vučić kupuje vreme, nedeljama vodio kampanju“

„Vučić kupuje vreme, nedeljama vodio kampanju“

101
0
Aleksandar Vučić FOTO: Direktno/Instagram/buducnostsrbijeav
Aleksandar Vučić FOTO: Direktno/Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u sredu je odredio 17. decembar kao datum za vanredne parlamentarne izbore, o čemu su pisali i inostrani mediji.

To će, podseća agencija Asošijeted pres, biti treće glasanje u Srbiji za skoro četiri godine.

Lokalni izbori će takođe biti održani istog dana u nekoliko opština, među kojima je i Beograd, ukazuje AP.

– Datum izbora nije bio iznenađenje jer je populistički srpski lider nedeljama vodio kampanju u korist svoje vladajuće Srpske napredne stranke, iako je formalno odstupio sa njenog kormila – piše AP.

Remix news piše da potez Vučića dolazi dan nakon što je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen posetila Beograd i pozvala i Srbiju i Kosovo da zakopaju svoje razlike i pronađu način za normalizaciju budućih odnosa ako žele da budu smatrani ozbiljnim kandidatima za članstvo u EU.

Smatra se, piše ovaj portal, da su vanredni izbori, kojima je prethodilo raspuštanje srpskog parlamenta, zamišljeni da bi Vučiću dali malo prostora da pristupi pitanju Kosova

Agencija Anadolija beleži da je Vučić raspisao izbore za 17.decembar, te da je kazao da javnost treba da bude ujedinjena za nacionalne interese usred žestokih globalnih sukoba i regionalnih pitanja.

– Živimo u vremenima teškim za ceo svet, u vremenu globalnih izazova, ratova i sukoba, u vremenu kada je neophodno da svi budemo jedinstveni u borbi za očuvanje vitalnih nacionalnih i državnih interesa Republike Srbije – rekao je Aleksandar Vučić.

Rojters piše, pozivajući se na eksperte, da će glasanje i odsustvo radnog parlamenta omogućiti Vučiću da kupi vreme i odloži odluke o Kosovu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Izvor: Direktno