Home Lokalni izbori Vlada od Vučića traži da raspiše izbore – privremene organe uvode u...

Vlada od Vučića traži da raspiše izbore – privremene organe uvode u 4 grada i 18 opština na jugu

132
0
papir-srbjaizbori
Foto: Getty images

Vanredni lokalni izbori bi trebalo da budu održani u svim većim gradovima na jugu osim u Nišu, jer je Vlada Srbije odlučila da raspusti skupštine u Leskovcu, Vranju, Pirotu i Prokuplju, kao i u 18 lokalnih samouprava. Uputili su predlog predsedniku Aleksandru Vučiću da raspusti Narodnu skupštinu i raspiše vanredne izbore.

Kada će Vučić raspisati izbore i da li će oni biti održani 17. decembra kao što je ranije i najavio, još nije poznato, ali je kampanja naprednjaka u Pirotu već počela.

Vladan Vasić je jedan od retkih gradonačelnika koji je Piroćancima izbore i ranije najavio, a svoje ostavke su krili gradonačelnici Leskovca, Vranja i Prokuplja.

Vlada je obelodanila gde se vanredni lokalni izbori mogu očekivati, a osim u Nišu, gde Dragana Sotirovski nije podnela ostavku i Nišlije zato neće ranije na birališta za lokalni parlament, biće održani u svim ostalim većim gradovima juga.

Članovi Vlade doneli su na sednici odluke o raspuštanju Skupštine Grada Beograda i obrazovanju Privremenog organa Grada Beograda, a iste odluke donete su za još 64 grada i lokalnih samouprava u Srbiji. Odluke o raspuštanju skupština gradova donete su za Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Novi Pazar, Pirot, Vranje, Leskovac, Loznicu, Prokuplje, Smederevo, Šabac – navode u saopštenju Vlade.

Od ukupno 64 grada i lokalnih samouprava trećina je na jugu Srbije, jer pored 4 grada privremni organ biće uveden u još 18 opština, a na spisku koji su objavili iz Vlade su: Vladičin Han, Vlasotince, Gadžin Han, Dimitrovgrad, Doljevac, Žitorađa, Kuršumlija, Lebane, Medveđa, Merošina, Ražanj, Sokobanja, Trgovište, Crna Trava, Babušnica, Bela Palanka, Blace i Bojnik.

U obrazloženju Vlade koja od Vučića traži da raspusti Narodnu skupštinu i raspiše vanredne izbore navode da bi to obezbedilo viši stepen demokratije i smanjenje tenzija u Srbiji.

Održavanje novih parlamentarnih izbora u postojećim okolnostima obezbedilo bi viši stepen demokratičnosti, smanjenje tenzija koje se stvaraju između suprotstavljenih opcija u društvu, odbacivanje isključivosti i govora mržnje i afirmisanje prava na slobodno iznošenje mišljenja i stavova o određenim političkim, ekonomskim i drugim pitanjima, uključujući i dalju afirmaciju evropskik vrednosti – pišu iz Vlade.

Takođe navode da je deo javnosti tražio raspisivanje vanrednih izbora za narodne poslanike, a da je 11. septembra deo opozicije to i zvanično zahtevao od Vučića.

Vlada je, polazeći pre svega od ovog zahteva, zauzela stav da bi sprovođenje izbornog procesa, kao jednog od osnovnih postulata demokratskor društva, bilo dobra prilika da se prispita politička snaga argumenata, dosadašnjih učinaka i planova svih činilaca na političkoj sceni i da se građanima omogući da slobodno iskažu svoju volju u kom pravcu Republika Srbija treba da se kreće – zaključuju.

Podsetimo, gradonačelnica Niša je nedavno potvrdila da je odluku o tome ko će podneti ostavku zbog vanrednih izbora donosio vrh Srpske napredne stranke.

Izvor: https://www.juznevesti.com/Politika/Vlada-od-Vucica-trazi-da-raspise-izbore-privremene-organe-uvode-u-4-grada-i-18-opstina-na-jugu.sr.html