Home Vesti SRS pozvala građane da na referendumu, 16. januara zaokruže ne

SRS pozvala građane da na referendumu, 16. januara zaokruže ne

179
0
papir-srbjaizbori
Foto: Getty images

Srpska radikalna stranka (SRS) danas je pozvala građane da izađu na predstojeći referendum o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa i glasaju protiv.


Srpska radikalna stranka (SRS) danas je pozvala građane da izađu na predstojeći referendum o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa i glasaju protiv.

Zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj rekao je na konferenciji za novinare da ta stranka poziva građane da se 16. januara 2022. usprotive preloženim ustavnim promenama koje, kako je ukazao, „narušavaju princip podele vlasti“.

Šešelj je rekao i da će predložene ustavne promene „uvesti korupciju kao primarni način funkcionisanja“ domaćeg pravosuđa.
Dodao je da se ustavne promene u Srbiji sprovode isključivo pod pritiskom iz inostranstva.

„To najbolje govori činjenica da ono što je predloženo i što se zahteva od strane Venecijanske komisije i EU, da Srbija promeni u svom Ustavu, ne postoji u zemljama EU kao opšti princip“, rekao je Šešelj.

Prema njegovim rečima, Nemačka, Austrija a ni Francuska ne biraju sudije po principu koji se Srbiji prelaže da uvede.

„To je jedan diktat iz inostranstva koji pokušava da još više razbije naše institucije i koji ima za cilj da pokaže da Srbije nije suverena država“, rekao je on.

Šešelj je ocenio i da je „skandalozno“ da u proces promene Ustava ulazi jednopartijska Skupština Srbije u kojoj je, kako je naveo, predstavljena samo vlast.

„Skupština Srbije kao takva nema legitimet da vrši proces ustavnih promena i zato pozivamo građane da na referendumu, 16. januara izjasne protiv takvih promena“, rekao je on.

Najavio je da će SRS organizovati simpatizere i članove da izađu na referendum i da će predstavnici te stranke učestvovati u radu glasačkih odbora koje će organizovati Republička izborna komisija.

„Smatramo da, ukoliko u Ustavu nešto ne valja, to treba promeniti, ali tako da bude u interesu građana a ne bilo koje međunarodne organizacije“, rekao je on.

Šešelj je naveo i da SRS smatra da Srbija treba da raskrsti sa slušanjem „svakog diktata koji dolazi sa zapada“.

„To nikada nije bilo u okviru srpskog nacionalnog interesa i interesa bilo kog građanina Srbije“, rekao je on.

Preuzeto sa: https://www.danas.rs/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here