Home Gradski izbori Aleksić: Svima je jasno da Vučić ne može da pobedi u Beogradu,...

Aleksić: Svima je jasno da Vučić ne može da pobedi u Beogradu, posle Božića predstavljamo kandidate

182
0
narodna stranka-srbijaizbori

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je u toku „proces pada režima“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da to svakim danom sve više dobija na ubrzanju.


Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je u toku „proces pada režima“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da to svakim danom sve više dobija na ubrzanju.

„Građani su za sve ove godine shvatili da Srbijom upravlja kriminalni klan na čijem čelu je Vučić i više niko ne veruje u to da je neko drugi odgovoran za stanje u zemlji, jer kada deset godina odlučujete o svemu, ne možete reći da je kriv nekog drugi. Svi ministri, direktori, gradonačelnici… samo su lutke na koncima koje vuče Vučić“, rekao je Aleksić u intervjuu za nedeljnik „Novi magazin“.

„Kada se za sve u zemlji pitate, onda ste za sve u zemlji i odgovorni, a zbog toga će u narednim mesecima pad Vučićevog rejtinga biti sve strmoglaviji. Ovaj režim će se srušiti kao kula od karata, a onda na nama ostaje da im pokažemo šta znači reč odgovornost na koju su oni zaboravili tokom deset godina vlasti usled izliva bahatosti u mozak, dodao je Aleksić.
Aleksić je naveo da posle izbora, najavljenih za 3. april 2022. godine, ništa više neće biti isto, i da režim na izborima „može pretrpeti poraz i otići u istoriju“.

„Danas je gotovo svima jasno da vlast ne može da dobije izbore u Beogradu i da ne može da ima apsolutnu većinu u parlamentu, kao i da je realno da kandidat opozicije uđe u drugi krug izbora za predsednika Srbije sa velikim šansama za pobedu“, rekao je Aleksić.

On je dodao da će opozicioni savez kojem pripada i Narodna stranka, u januaru objaviti imena kandidata za predsednika Srbije i gradonačelnika Beograda.

„U toku su intenzivni i ozbiljni razgovori sa mogućim kandidatima o kojima svi moramo da se složimo. Odluku nećemo doneti na brzinu, jer smatramo da je najvažnije da kandidati mogu da podignu birače iz apatije, da ulivaju poverenje i nadu građanima i, što je najvažnije, da mogu da ugroze Aleksandra Vučića i njegov režim. To će sigurno biti kandidati iza kojih će moći da stanu i da ih podrže svi građani koji su protiv aktuelne vlasti“, rekao je Aleksić.

„Što se Narodne stranke tiče, smatramo da bi što pre trebalo da krenemo u kampanju i predstavimo kandidate. Dogovor sa partnerima iz koalicije je da posle Božića održimo veliki predizborni skup na kojem ćemo predstaviti naš program i kandidate i da potom krenemo u kampanju“, dodao je Aleksić.

Upitan o referendumu o promenama Ustava Srbije vezanim za pravosuđe, zakazanom za 16. janaur 2022, Aleksić je rekao da „neki još nisu shvatili da je svaka Vučićeva akcija nova podvala na koju ne smemo nasesti“.

„Referendum nije slučajno raspisan na dva meseca pred izbore i u stanju ogromnih podela u društvu i nepostojanja društvenog dijaloga. To je uradio upravo da bi opoziciju naveo da se bavi sama sobom, odnosno da se raspravlja da li izlazi na referendum ili ne, pa umesto da se borimo svi zajedno protiv režima, mi jurimo svoj rep“, rekao je Aleksić.

On je istakao da oni koji se zalažu za izlazak na referendum zapravo pomažu Vučiću isto kao što su mu pomogli izlaskom na izbore koje je opozicija bojkotovala. „Ne mogu sebe da zamislim u istoj koloni sa Milicom Zavetnicom, Vladimirom Đukanovićem, Levijatanom, Mišom Vacićem i sličnima koji se zalažu za izlazak na referendum“, rekao je Aleksić.

„Zagovornici teze da će se betonirati partijsko pravosuđe ako referendum prođe, trebalo bi da budu svesni da će nam izlaskom i davanjem legitimiteta izbiti iz ruku argument da posle izbora tražimo poništavanje nelegitimnog referenduma koji je sprovela nelegitimna vlast i da se izborimo za novi referendum sa drugačijim ustavnim promenama koje će podrazumevati nezavisnost pravosuđa kao treće grane vlasti“, dodao je Aleksić.

Aleksić je naveo da je „lično za to da se referendum ne održi i da blokiramo na ulici“.

„Smatram da bi referendum trebalo odložiti za posle izbora i to tako što će Skupština doneti novu odluku i promeniti datum održavanja. Da je to moguće i da je Vučić spreman da podlegne pritisku, pokazali su upravo zakoni o Rio Tintu koji su izmenjeni u roku od 48 sati“, zaključio je Aleksić.

Preuzeto sa: https://www.danas.rs/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here