Home Vesti Ministarka Popović: Izmena Ustava povećava pravnu sigurnost građana

Ministarka Popović: Izmena Ustava povećava pravnu sigurnost građana

154
0
nov-srbijaizbori
Foto: Thinkstock

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je u Skupštini Srbije da je cilj promene Ustava povećanje pravne sigurnosti građana jer im samo nezavisno sudstvo i samostalno javno tužilaštvo garantuju zaštitu prava u sudskim postupcima.


Ministarka pravde Maja Popović izjavila je u Skupštini Srbije da je cilj promene Ustava povećanje pravne sigurnosti građana jer im samo nezavisno sudstvo i samostalno javno tužilaštvo garantuju zaštitu prava u sudskim postupcima.
„Predviđene promene Ustava predviđene su kao aktivnost akcionim planom za pregovaračko poglavlje 23. Reforme u oblasti pravosuđa su uslov za dalju reformu pravnog sistema i najznačajnija reforma u oblasti vladavine prava koja predstavlja osnovnu vrednost svakog demokratskog društva i jedan je od prioriteta Evropske unije“, rekla je Popović.

Ministarka je rekla da Srbija posvećuje veliku pažnju ispunjavanju obaveza iz poglavlja 23 u pregovorima za članstvo u EU.
„Ukoliko do promena Ustava dođe to će ojačati vladavinu prava, a samim tim i bolje ocene u procesu pregovora za članstvo u EU“, rekla je Popović u raspravi o promeni Ustava.

Ministarka je dodala da je napredak u oblasti vladavine prava uslov za otvaranje klastera i dodala da se nada da će Evropska komisija to znati da ceni.

Popović je objasnila da se politika isključuje iz izbora sudija i tužilaca, te da će sudije birati Visoki savet sudstva (VSS).

VSS će činiti šestoro sudija koje biraju njihove kolege, četviri člana iz reda istaknutih pravnika koje bira skupština dvotrećinskom većinom i predsednik vrhovnog suda po položaju.

Tužioce će birati Visoki savet tužilaca (VST) koji ima 11 članova, petoro biraju tužioci, četvoro bira skupština na predlog odbora dvotrećinskom većinom, a vrhovni javni tužilac i ministar pravde su članovi po pložaju.

Ministarka je objasnila i kako će se birati kadrovi kad nema dvotrećinske većine ili tropetinske većine i rekla da komisiju za izbor čine predsednik skupštine, predsednik Ustavnog suda, predsednik Vrhovnog suda, vrhovni tužilac i Zaštitnik građana.

Prethodno je u ime predlagača predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelena Žarić Kovačević objasnila dosadašnju proceduru promene Ustava i istakla da je Venecijanska komisija dala pozitivnu ocenu predlogu.

Poslanici danas razmatraju Predlog Akta o promeni Ustava Srbije, Predlog Ustavnog zakona za sprovođenje Akta o promeni Ustava Republike Srbije, i Predlog odluke o raspisivanju republičkog referenduma radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije.

Preuzeto sa: https://www.danas.rs/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here