Home Izbori Stojanović: Predizbori mogu da budu spasonosni za opoziciju

Stojanović: Predizbori mogu da budu spasonosni za opoziciju

325
0
Foto: Stanislav Milojkovic
Foto: Stanislav Milojkovic

„Ideja predizbora mogla bi da bude spasonosna za opoziciju. Predizbori bi trebalo da vrate građane u politiku, da ih podsete da su oni ključni u demokratskom procesu“, kaže za Danas Dubravka Stojanović, istoričarka i profesorka Filozofskog fakulteta, nakon razgovora sa Nebojšom Zelenovićem, predsednikom Zajedno za Srbiju, o ovoj temi.

Nebojša Zelenović razgovarao je sa više uglednih ličnosti i intelektualaca o ideji organizovanja predizbora u opoziciji koju je prvo iznela Skupština slobodne Srbije a Zelenović podržao, kako je saznao Danas.

Zelenović je dao inicijativu da se predizbori prvo održe za kandidate opozicije za izbore na nivou grada Beograda, odnosno da na beogradskim izborima treba primeniti model iz Budimpešte i kandidovati one koji na predizborima dobiju najviše glasova u opoziciji, kako bi oni bili u stanju da poraze kandidate vlasti.

Proevropski blok koji se formira oko Zelenovića trebalo bi da okupi pokrete kao što su Ne davimo Beograd i druge.

Ovo okupljanje u više navrata podržala je i istoričarka Dubravka Stojanović, koja za Danas objašnjava da je za takvu vrstu organizacije održavanje prethodnih izbora upravo najbolji put za politički nastup. Ona je potvrdila da je nedavno bilo razgovora na ovu temu.

– U situaciji u kojoj je potrebno naći nove pristupe i nova lica, ta bi ideja mogla da bude spasonosna. Imamo mnogo lokalnih pokreta koji se bave suštinskim pitanjima života građana i ljudi zato u njih imaju više poverenja nego u stranke. Zato bi kroz predizbore mogli da se izdvoje pojedinci koji sada nisu dovoljno vidljivi, navela je ona.

Stojanović ističe da je ovaj proces ključan za poverenje birača u opoziciju jer je to najbolji način da građani osete da su sami birali svoje kandidate kao i da političari osete direktnu odgovornost prema tim građanima.

– Predizbori bi trebalo da vrate građane u politiku, da se „sete da su oni ključni u demokratskom procesu, što su već sasvim zaboravili i ne veruju ni u šta. Ovako bi mogli da osete da je promena moguća i da zavisi od njih, rekla je Stojanović.

Pored Stojanović, ovu ideju su podržale i druge javne ličnosti među kojima su, prema saznanjima našeg lista, Danijel Sinani, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, i reditelj Srdan Golubović.

Sinani i Golubović su za Danas potvrdili da su učestvovali u razgovorima tim povodom i da se slažu sa idejom, te da će uskoro izaći u javnost sa detaljnijim stavom na tu temu.

Održavanje predizbora nedavno je podržala i dramaturškinja Milena Minja Bogavac, koja je za agenciju Beta rekla da smatra da je ovaj model „poslednja prilika“ da opozicija vrati razočarane građane u politički proces, kao i da je to „konstruktivan način za organizaciju predizborne kampanje“.

Izvor: danas.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here