Home Izbori Nemoguć dogovor Jeremića i Đilasa

Nemoguć dogovor Jeremića i Đilasa

291
0
Foto: FoNet7 Nenad Đorđević
Foto: FoNet7 Nenad Đorđević

Narodna stranka Vuka Jeremića i Dveri Boška Obradovića podržavaju apel grupe intelektualaca iz Skupštine slobodne Srbije da opozicija u međustranačkom dijalogu sa vlastima o izbornim uslovima ima jednu platformu i da je u tom dijalogu zastupaju dva stručna pregovarača.

Međutim, u bloku oko SSP Dragana Đilasa, koji je već poslao svoju platformu evropskim posrednicima, a u kojem su DS, PSG, PZP, ZZS, Ne davimo Beograd, prema našim saznanjima preovladava mišljenje da opozicija ne bi trebalo unapred da se obavezuje na broj pregovarača jer se još uvek ne zna format dijaloga. Dogovor oko ovog pitanja ova dva bloka je, kako sada stvari stoje, nemoguće postići.

Očekuje se da krajem meseca posrednici u tom dijalogu iz Evropskog parlamenta putem video-poziva razgovaraju pojedinačno sa strankama o formatu i temama za nastavak razgovora.

U SSP juče nisu želeli da komentarišu apel Skupštine slobodne Srbije, ali nezvanično se može čuti objašnjenje da kada se razmišlja o dilemi da li je bolje imati dva ili više članova delegacije u dijalogu, treba poći od toga da je ovo međustranački dijalog, i da će vlast sigurno pozvati predstavnike svih stranaka koje imaju poslanike u parlamentu. Plus, treba imati u vidu i da je SNS već najavio delegaciju od petoro ljudi. Dakle, na strani vlasti će uz SNS sedeti i još i predstavnici SPS, SDSP, PS, SPO i ko god bude želeo sa liste naprednjaka i njihovih satelita.

Kako dodaju naši sagovornici, blok stranaka koje su izašle na prošle izbore okupljene oko SDS Borisa Tadića, a koji se prijavio za dijalog, moguće će imati tri ili više predstavnika, po jednog iz svake partije. Svođenje bojkot opozicije na dve osobe u takvom rasporedu snaga je, kažu naši izvori, unapred prihvatanje podređenog položaja.

Podsetimo, u apelu Skupštine slobodne Srbije, koja je proteklih meseci sa Narodnom strankom i Dverima radila na platformi za dijalog, navodi se da bi se zajedničkom platformom i sa dva pregovarača pokazala ujedinjenost i snaga svih društvenih elemenata koji žele normalnu državu. „Drugačiji pregovarački format imali smo priliku da vidimo tokom prošlogodišnje simulacije pregovora i nezakonito sprovedenih izbora. Videli smo i rezultate koji su jedino odgovarali uzurpatoru vlasti i naših života“, stoji u saopštenju. Apel Skupštine slobodne Srbije podržali su između ostalih penzionisani profesori Univerziteta u Beogradu Čedomir Čupić i Zoran Radovanović, advokat Božo Prelević, univerzitetski profesori Dušan Teodorović i Biljana Stojković, pravnik Savo Manojlović, reditelj Goran Marković, sutkinja u penziji Vida Petrović Škero, novinari Nedim Sejdinović i Srđan Škoro.

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš za Danas kaže da je NS ostala pri stavu da bi bojkot opozicija trebalo da nastupi u pregovorima sa režimom sa zajednickom platformom i sa zajedničkom pregovaračkom delegacijom od dva člana.

– Uvereni smo da bi takav pristup imao veće izglede za uspeh u borbi za izborne uslove od varijante sa više stranačkih pregovaračkih delegacija i platformi. Nadam se da će među bojkot opozicijom preovladati razum nad porivom da se na ovoj temi već formiraju izborne kolone. Oni koji se već sad fokusiraju na izborne kolone pokazuju da su spremni na izbore ma kakvi uslovi bili – zaključio je Ponoš.

Dveri su juče u svom saopštenju ponovile da su spremne da se odreknu svog predstavnika u dijalogu u korist zajedničke platforme i delegacije opozicije.

Izvor: danas.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here