Home Izbori 2020 Kancelarija za KiM zahteva od međunarodne zajednice da garantuje bezbednost Srbima

Kancelarija za KiM zahteva od međunarodne zajednice da garantuje bezbednost Srbima

192
0
Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju
Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da su na Kosovu u razmaku og nekoliko sati obijene dve pravoslavne crkve južno od Ibra i da međunarodna zajednica mora da reaguje i pruži bezbednost svima, posebno Srbima koji se na Kosovu suočavaju sa pretnjama i napadima.

Kancelarija je saopštila da su nepoznati počinioci noćas opljačkali Crkvu Svete Trojice u Partešu i iz nje odneli novac iz blagajne i vrednu vezenu plaštanicu, i da je to drugi slučaj da je obijena neka crkva na toj teritoriji, nakon što je nekoliko sati ranije otkriveno da je obijena Crkva Svetog Petra i Pavla u Кlokotu.

„Činjenica da je crkva poharana i oskrnavljena baš na Zadušnice posebno govori o statusu i ugroženosti srpskih svetinja i verskoj netoleranciji koja vlada na prostoru Кosova i Metohije“, navedeno je u saopštenju.

Kako se navodi, pljačka u Partešu primećena jutros tokom otvaranja crkve, vrata na crkvi bila su obijena, a fioke otvorene.

Naglašavajući da se „ovakvom necivlizacijskom ponašanju mora stati na put“, Kancelarija je navela da „međunarodna zajednica ima dužnost i poverenu misiju da na terenu garantuju bezbednost svima, posebno Srbima koji se gotovo svakodnevno suočavaju da pretnjama i napadima“.

Izvor: danas.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here