Home Izbori 2020 Brnabić: Potpuni oporavak očekuje se tek 2029. godine

Brnabić: Potpuni oporavak očekuje se tek 2029. godine

195
0
brnb
Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Skupština Srbije raspravlja danas o novoj Vladi Srbije, a u sali se nalazi 206 od 250 poslanika.

Sednica se održava u Velikoj sali Doma Narodne skupštine, a u sali se nalazi 206 od 250 poslanika.

Sednicu je otvorio predsednik Skupštine Ivica Dačić koji je konstatovao da postoje uslovi za njeno održavanje.

Srbija je prestala da bude zemlja koja niže istorijske poraze i postala zemlja koja pobeđuje, rekla je mandatarka za sastav Vlade Ana Brnabić u uvodnom obraćanju.

Prema njenim rečima, zemlja je ušla u period stabilnog ekonomskog rasta, i često je među prvima u Evropi po svojim uspesima.

„Srbija je danas drugačija zemlja nego 2017. i fundamentalno drugačija nego 2014. godine“, rekla je Ana Brnabić i dodala da je Srbija danas zemlja sa niskom stopom nezaposlenosti, sa prosečnom platom od oko 500 evra i sa najvećim rastom u Evropi.

Kako je rekla, Srbija je na međunarodnom planu postala zemlja koja se uvažava, a ne zemlja kojoj se postavljaju ultimatumi i uslovi.

“Srbija je postala zemlja u kojoj se pate i penzije kontiunuirano povećavaju. To smo svi uradili zajedno menjajući navike, ali to je bilo sve osim lako“, navela je Brnabić dodajući da je transformaciju započeo tadašnji premijer Aleksandar Vučić i da je to dalo rezultate.

Ona je rekla da očekuje kako će se stvari vratiti u normalu tek 2022. godine, a da se oporavak očekuje 2029.

Vlada će sve svoje poteze, kako je navela, „do detalja“ koordinirati sa predsednikom i građanima na Kosovu i Metohiji.

Rekla je da će Vlada imati političke izazove u odnosima sa Prištinom, po pitanju nastavka dijaloga o normalizaciji odnosa i probleme u uspostavljanju Zajednice srpskih opština, od čega neće odustati.

„Nova Vlada će nastaviti da vodi politiku zaštite vitalnih nacionalnih interesa, mira i saradnje kada je Kosovo i Metohija u pitanju, sa ciljem zaštite našeg naroda, kulturne i verske baštine, ali i mira i stabilnosti u čitavom regionu“, poručila je Brnabić.

Brnabić je u Skupštini Srbije rekla da će Vlada imati šest ciljeva – borba protiv korona virusa i jačanje zdravstva, očuvanje vitalnih interesa Srba na Kosovu i Metohiji, borba protiv organizovanog kriminala, očuvanje nezavisnosti i samostalnog odlučivanja Srbije, vladavina prava i ubrazanje reformi na evropskom putu i dalje ekonomsko jačanje Srbije.

Ona je rekla da je prvi prioritet nove Vlade Srbije zaštita zdravlja ljudi i podrška zdravstvenom sistemu i poručila da je pred Srbijom „teška zima“.

Gotovo svi prisutni u prostorijama skupštine nose zaštitne maske i drže bezbedno rastojanje.

Uvođenje platnih razreda u sistem javne uprave, najozbiljnija je reforma koja čeka Srbiju, izjavila je mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić.

„Primena Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru i Zakona o platama službenika i nameštenika u organima autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave odložena je zbog korona krize za 2022. godinu. Ovo moramo da završimo i time omogućimo da svi u javnoj upravi budu plaćeni u odnosu na radno mesto i odgovornost posla jednako, a ne da njihove plate zavise od toga gde i u kojoj državnoj ustanovi rade“, kazala je ona u Skupštini Srbije, obrazlažući program nove Vlade Srbije.

Brnabić je navela da je za sve reforme koje se sprovode u zemlji potrebna efikasna i odgovorna državna uprava, zbog čega da će se nastaviti sa transformacijom i digitalizacijom državne uprave, kako bi postala efikasan servis građana i privrede.

„Uspešnu transformaciju javne uprave u efikasan servis građana započeli smo kroz digitalizaciju javne uprave. Ukinuli smo obavezu korišćenja pečata za privredne subjekte, uveli elektronsko čuvanje i arhiviranje dokumenata, izvršili reformu upisa u katastar nepokretnosti, uveli elektronsku razmenu podataka između organa uprave“, podsetila je ona.

Kako je precizirala, do danas se u okviru javne uprave na ovaj način razmenilo više od 15 miliona podataka, što znači, dodala je, da 15 miliona puta građani nisu morali da idu od šaltera do šaltera, već je to država uradili za njih.

„Naredna Vlada završiće i pustiti u rad sistem od ogromnog značaja za Republiku Srbiju — Državni centar za čuvanje podataka (data centar) u Кragujevcu. Podaci naših građana i privrede biće čuvani po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima, a zaključivanjem ugovora sa velikim komercijalnim korisnicima koji budu želeli da svoju opremu i podatke smeste u Data centar“, rekla je Brnabić i navela da će Кragujevac biti pretvoren u regionalni IT centar.

Preuzeto sa: https://www.danas.rs/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here