Home Vesti Ponavljanje glasanja na pet birališta u Šapcu

Ponavljanje glasanja na pet birališta u Šapcu

191
0
srbijaizbori_99
Foto: BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIC/MO

Odlukom Upravnog suda u Novom Sadu ponoviće se izbori na pet birališta u Šapcu. Prethodno je Gradska izborna komisija poništila ponovljene izbore od petog septembra na 20 biračkih mesta od 27 zbog viška glasačkih listića, javnog glasanja, kupovine glasova, pretnji i ucena birača…

GIK će doneti odluku o datumu ponovljenih izbora, a na ovim biralištima pravo glas ima oko šest hiljada građana. Evidentna je ponovljena izborna krađa, što je konstatovao i Upravni sud, to po prijavama liste „Nebojša Zelenović-Šabac jer naš“.

Simptomatično je da tužilaštv opet ništa ne preduzima, iako su podnete krivične prijave za organizovani kriminala, gde su navedena imena lica sa kriminogenom prošlošću kao i svedoci i dokazni matreijal. Još posle izbora 21. juna GIK je poništila izbore na svih sto birališta jer su uočene brojne nepravilnosti, ali je Upravni sud poništio izbore na 27 biračkih mesta. Pri tome nije se upuštao u zapisnički konstatovanu pojavu falsifikovanih glasačkih listića na 12 birališta.

Na ponovljenoim glasanju opet se desila izborna krađa, ali nikad brutalnija. Medijske ekipe Nove rs, TV Šapca, Podrinskih i Glasa Podrinja široj javnosti posvedočile su o umešanosti kriminogenih grupa kod birališta. Već tri meseca tužilaštvo i policija ništa ne preduzimaju povodom podnetih krivičnih prijava. Prema procenama pravnog tima liste Nebojše Zelenovića reč je o nekoliko hiljada kupljenih glasova ili dobijenih ucenama i pretnjama. Do sada nisu se izjasnili ni međunarodni faktori, jer su uočene izborne krađe prosleđene institucijama Evropske unije i njihovim ambasadama kao i ambasadama SAD, Kanade i Australije. Nije reagovao ni Ustavni sud kome su upućene dve ustavne žalbe. Da su naprednjaci sve uložili ne bi došli do izborne pobede dokaz je da su pored kiminalnih radnji na volšeban način pregovarali sa listom „Novi tim za Šabac“, pokreta Zapadna Srbija, kao i Ruskom strankom, što je bio deo prodemokratskih snaga.

U javnosti predočenoj novonastaloj saradnji učestovali su doskorašnji predsednik Gradske skupštine Nemanja Pajić i još četvoro funkcionera Zapadne Srbije.

Naredni izbori mogu da poremete dosadašnji odnos političkih snaga, ali verovatno neće uticati na broj odbornika SNS koji bi imali apsolutnu većinu od 69 ukupno odbornika. Međutim, u svemu ostaje neupitno svedočanstvo o teškoj izbornoj krađi, što je nezamislivo za ozbiljne države.

Preuzeto sa: https://www.danas.rs/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here