Home Vesti IZBORI 2020: Otvorena biračka mesta

IZBORI 2020: Otvorena biračka mesta

154
0
izbori-srbijaizbori
Foto: Thinkstock

U Srbiji su otvorena biračka mesta danas od 7 do 20 časova. Građani Srbije biraju narodne i pokrajinske poslanike i lokalne odbornike.


U Srbiji su otvorena biračka mesta danas od 7 do 20 časova. Građani Srbije biraju narodne i pokrajinske poslanike i lokalne odbornike.
0.00 Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović glasao je danas oko devet časova. Jovanović je glasao na biračkom mestu na Novom Beogradu.

09. 59 Ministar spoljnih poslova i predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić glasao je danas oko devet časova na biračkom mestu na Dedinju. On je na glasanje došao sa suprugom i sinom.

09.55 U prostorije Vojvođanskog fronta u Sremskim Karlovcima jutros oko 8 časova upala je grupa nepoznatih huligana, prevrnula stolove i pobacala stvari aktivistima koji su se u tom momentu nalazili unutra, saopštila je Koalicija Ujedinjene demokratske Srbije.

09.50 Uprkos kišnom vremenu od ranih jutarnjih sati vlada veliko interesovanje za izbore u Šapcu. Prema izlaznosti na centralnim gradskim biračkim mestima glasanje se odvija bez zastoja, i barem u prvim satima, nije bilo nekog praznog hoda tokom glasanja. Prijavljeno je 12 lista od čega su četiri kompletne sa kandidatima za 69 odborničkih mesta. I na prošlim izborima izlaznost je bila 62 odsto, znatno više od republičkog proseka.

09.40 Demokratska stranka (DS) obavestila je danas medije posredstvom svog naloga na Tviteru da je došlo do hakerskog napada na elektronsku poštu Informativne službe DS.

09.32 Glasanje u Goraždevcu na Kosovu i Metohiji počelo je sa zakašnjenjem od više od sat vremena, čime se stvorila gužva od blizu 100 ljudi, preneo je danas portal KoSSev. Kako navode, Radio Goraždevac javio je da je počelo glasanje na šest biračkih mesta u toj opštini, a da je do kašnjenja došlo jer nije na vreme postavljen inventar i izborni materijal nije bio kompletan.

09.30 Na 11 glasačkih mesta u Bosni i Hercegovini gradjani, koji imaju dvojno državljanstvo, mogu da glasaju za izbore u Srbiji. Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, kao i predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović glasaće u Generalnom konzulatu u Banjaluci. Glasačka mesta u BiH biće otvorena u Ambasadi Srbije u Sarajevu, Generalnom konzulatu Srbije u Mostaru i u konzularnim kancelarijama u Drvaru i Trebinju. Glasačka mesta su otvorena i u u Bijeljini, Doboju, Prijedoru, Bratuncu i Zvorniku.

09.24 Sva biračka mesta u Srbiji otvorena su jutros u sedam časova, glasanje tokom prvih sat i po protiče bez problema, a prve preliminarne zvanične rezultate Reublička izborna komisija (RIK) saopštiće na konferenciji za novinare večeras u 23 sata, izjavio je predsednik RIK Vladimir Dimitrijević.
09.10 Predstavnici Srpske liste i ovog puta su došli grupno na glasanje u Severnoj Mitrovici. Grupno glasanje su predvodili predsednik Srpske liste i zamenik kosovskog premijera Goran Rakić, šef poslaničke grupe u Skupštini Kosova Igor Simić, v.d. gradonačelnika Severne Mitrovice i predsednik PO Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, a među kojima su bili i kandidati za poslanike Narodne skupštine.

09.00 Inicijativa “Biram koga biram” izdala je obaveštenje za građane u kojem se između ostalog nalaze uputstva kako da reaguju u slučaju da im je naloženo da fotografišu popunjeni glasački listić ili da učestvuju u izbornoj krađi poznatoj kao “bugarski voz”.

08.50 U Kragujevcu je jutros u 7 časova otvoreno 168 biračkih mesta, a kako je agenciji Beta rečeno, nije bilo zastoja prilikom otvaranja birališta. Gradska izborna komisija (GIK) je od nekih glasačkih odbora primala „sitne zahteve“ koji nisu uticali da biračka mesta ne budu otvorena. Na izborima za odbornike lokalne skupštine građani će birati između 14 lista stranaka, koalicija i grupa građana.

08.45 U Nišu je u 7 časova počelo glasanje građana na 176 biračkih mesta. Pravo glasa ima 231. 134 građana. Pojedini građani su se žalili da su izbori na njihovim biračkim mestina kasnili, kao što je na biračkom mestu 2 u OŠ “Dušan Radović”, koje je otvoreno sa zakašnjenjem od 20 minuta. Ljiljana Berić, predsednica Gradske izborne komisije kaže da su sva birališta, uglavnom, otvorena na vreme. Na konstataciju da je bilo primedbi da sva biračka mesta nisu otvorena na vreme, ona je rekla da je bilo malo kašnjenja jer je su birački odbori morali da izbroje izborne listiće za tri liste- parlamentarne, gradske i opštinske izbore.

08.30 Hvala Srbiji na mojoj zvaničnoj akreditaciji za praćenje izbora u Srbiji danas, napisao je na svom Tviter nalogu američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri. „Moj tim iz Ambasade i ja želimo srpskim biračima odličan i miran dan izbora“, poručio je američki diplomata.

08.22 U severnom delu Kosovske Mitrovice, za srpske parlamentarne izbore glasa se na samo jednom glasačkom mestu, u Tehničkoj školi, gde su organizovane 22 glasačke jedinice. Širom Kosova su na 90 biračkih mesta organizovane 144 glasačke jedinice.

08.21 U Užicu je u sedam časova otvoreno 91 biračko mesto, prvo glasa na parlamentarnim i lokalnim izborima može da koristi 65.671 birač.

08.20 Pokrajinska izborna komisija, u svom prvom obraćanju javnosti u 8 časova, saopštila je da su sva biračka mesta u AP Vojvodini otvorena, te da su spremna za zakonito sprovođenje izbora za izbor poslanika u Skupštinu Autonomne pokrajine Vojvodine.

08.10 Član Predsedništva Srpske napredne stranke Goran Vesić glasao je jutros oko 7.30 sati u Trećoj beogradskoj gimnaziji, na biračkom mestu broj 5. Vesić je na glasanje došao u društvu supruge.

08.05 Direktor Kancelarije za KiM i potpredsednik Srpske napredne stranke Marko Ðurić glasao je jutros u 7 sati u Mesnoj zajednici Cvetni trg na Vračaru. On je prvi predao svoj glas, a na biračko mesto došao je u društvu ćerke.

08.00 Republička izborna komisija (RIK) prve podatke o izlaznosti na parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore saopštiće danas u 11 časova. Konferencije za novinare RIK će održavati na svaka dva sata, po potrebi i češće. RIK bi konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora trebalo da objavi najkasnije 96 sati od časa završetka izbora, do 25. juna u 20 sati.

07.01 Otvorena biračka mesta u Srbiji

Pravo da izabere svoje predstavnike ima 6.584.376 građana, koji će to moći da učine na 8.386 biračkih mesta. Izbori su prvobitno bili raspisani za 26. april, ali su zbog mera suzbijanja korona virusa pomereni za 21. jun.

Za raspodelu 250 poslaničkih mesta takmiči se 21 izborna lista, a njihov redosled na glasačkom listiću određen je po redu po kome ih je Republička izborna komisija potvrđivala.

Šta je zabranjeno na biračkom mestu i oko njega?

Preuzeto sa: https://www.danas.rs/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here