Home U fokusu UZUZ predlaže softver za proveru potpisa

UZUZ predlaže softver za proveru potpisa

146
0
crta-srbijaizbori
Foto: Thinkstock

Zbog velikog broja sumnji u ispravnost potpisa za podršku izbornim listama, Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) i organizacija „Kreni – promeni“ predložili su rešenje u vidu softvera, kojim bi bilo moguće utvrditi validnost tih potpisa, izjavio je predsednik UZUZ Sava Manojlović.


Zbog velikog broja sumnji u ispravnost potpisa za podršku izbornim listama, Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) i organizacija „Kreni – promeni“ predložili su rešenje u vidu softvera, kojim bi bilo moguće utvrditi validnost tih potpisa, izjavio je predsednik UZUZ Sava Manojlović.
Da bi se na ovaj način mogla utvrditi ispravnost potpisa za podršku izbornih lista, potrebno je da RIK otvori bazu podataka potpisa kojima su podržane izborne liste koje učestvuju na izborima, rekao je on na pres konferenciji ispred sedišta Republičke izborne komosije (RIK).

Optužbama na račun validnosti potpisa kojima su podržane izborne liste u potpunosti se urušava poverenje u demokratske izbore i u slučaju da je to tačne, to znači da se urušava čitav ustavni poredak.

Zbog toga je pokrenuta peticija „Istina o izborima“ na portalu udruženja „Kreni-promeni“ sa ciljem da prikupe 10 hiljada potpisa građana, rekao je Manojlović.

Rešenje koje oni predlažu podrazumeva da se baze podataka RIK u kojima se nalazi potpisi za liste, unesu u jedan softver, preko kojeg će građani moći da provere, jednostavnim unosom svog matičnog broja, da li su podržali neku izbornu listu, odnosno da li je njihov potpis zloupotrebljen.

On smatra da novi parlament ne bi trebalo da bude formiran sve dok se ne utvrdi istina o potpisima. Zahtev je upućen RIK, ali i opštinama Novi Beograd i Čukarica, na kojima je bilo najviše pritužbi na zloupotrebu potpisa. Manojlović je istakao da nisu dobili odgovor od RIK, što se može obrazložiti i gužvom u kojoj se komisija nalazi zbog izbora.

Ovaj softver, prema rečima Manojlovića, je svojevrstan test. Jer ako RIK prihvati ovaj test, to će pokazati da postoji volja da se utvrdi istina po pitanju validnosti potpisa, a ukoliko ne prihvate ovaj softver, mi onda nemamo izbore, rekao je Manojlović.

Ukoliko su tačne sumnje koje se iznose, to onda znači da se sve stranke kontrolišu iz jednog političkog centra i da su izbori onda samo jedna politička predstava. Izvršni direktor udruženja „Kreni-promeni“ Marina Pavlić kaže da je u Srbiji zloupotreba ličnih podataka postala svakodnevica.

Kao primer, navela je učestale slučajeve da aktivisti stranaka zovu građane na njihove privatne brojeve mobilnih telefona. Politički analitičar Boban Stojanović istakao je da postoji sumnja u validnost potpisa za 10 ili čak 15 izbornih lista od ukupno 21 liste koje učestvuju na izborima. Sumnju dodatno povećava činjenica da RIK ne želi da otvori baze podataka o potpisima koji su podržali izborne liste, kao i da su samo tri liste objavile kako su prikupile potpise za podršku.

Ukoliko se dokaže da nisu bili validni potpisi kojima su podržane izborne liste, tada bi izbori bili potpuno neligitimni i nezakoniti i morali bi da budu poništeni, naglasio je Stojanović.

Preuzeto sa: https://www.danas.rs/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here