Home Saopštenja Ministarstvo: Srbija nije najkorumpiranija država

Ministarstvo: Srbija nije najkorumpiranija država

158
0
thinkstock
Foto: Thinkstock

Ministarstvo pravde je saopštilo da se Srbija od prošle godine više ne nalazi na listi globalno nezadovoljavajućih zemalja kada je reč o borbi protiv korupcije.


Ministarstvo pravde je saopštilo da se Srbija od prošle godine više ne nalazi na listi globalno nezadovoljavajućih zemalja kada je reč o borbi protiv korupcije.
„Zbog tendencioznih i paušalnih navoda pojedinih članova Saveta za borbu protiv korupcije, Ministarstvo pravde ukazuje da su od 1. marta 2018. godine formirana četiri regionalna antikoruptivna centra u Beogradu, Nišu, Kraljevu i Novom Sadu.“

„U okviru tih centara su uspostavljena posebna odeljenja za suzbijanje korupcije pri višim sudovima i višim javnim tužilaštvima, čime su potvrđeni napori Srbije u toj oblasti, za razliku od Austrije, Češke, Turske koje se još uvek nalaze na listi nezadovoljavajućih zemalja kada je reč o borbi protiv korupcije“, saopštilo je Ministarstvo pravde.
U saopštenju se dodaje da je za dve godine rada ovih posebnih odeljenja optuženo 1.528 osoba, a osuđene su 1.162.

„Prema ukupno 260 lica je izrečena kazna zatvora, a ističemo da je samo protiv 168 lica od ukupnog broja osuđenih izrečena kazna zatvora u trajanju od 147 godina“, piše u saopštenju.

Članica Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić izjavila je juče za portal Direktno.rs „da je naš problem što nemamo organe za borbu protiv korupcije, jer Ministarstvo pravde kao i Agencija za borbu protiv korupcije nisu tela koja su pokazala interes za tu borbu“.

Vasilićeva je kazala da je Srbija najkorumpiranija država u Evropi, u kojoj nema demokratije. Ona je istakla da postoji sumnja na sve iz vlasti da su sistemski korumpirani.

Preuzeto sa: https://www.b92.net/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here