Home Vesti Fajon i Bilčik pozivaju na kredibilne, transparentne i mirne izbore u Srbiji

Fajon i Bilčik pozivaju na kredibilne, transparentne i mirne izbore u Srbiji

106
0
getty images
Foto: Getty images

Evropski poslanici Tanja Fajon i Vladimir Bilčik, posrednici u međustranačkom dijalogu o poboljšanju izbornih uslova u Srbiji, u zajedničkom saopštenju uoči izbora 21. juna pozvali su na „kredibilne transparentne i mirne izbore“ koji su, kako su rekli, ključni za evropske intergracije zemlje.

Evropski poslanici Tanja Fajon i Vladimir Bilčik, posrednici u međustranačkom dijalogu o poboljšanju izbornih uslova u Srbiji, u zajedničkom saopštenju uoči izbora 21. juna pozvali su na „kredibilne transparentne i mirne izbore“ koji su, kako su rekli, ključni za evropske intergracije zemlje.
„U nedelju 21. juna 2020. Srbija će biti jedna od prvih zemalja u Evropi koja će držati parlamentarne i lokalne izbore u restriktivnim uslovima zbog Kovida-19. Pored poziva da se održe kredibilni, transparentni i mirni izbori mi takođe pozivamo sve učesnike da poštuju zdravstvene i bezbednosne mere uvedene na dan izbora“, navode u zajedničkom saopštenju Fajon i Bilčik.

Oni su naglasili da integritet izbornog procesa zavisi od punog poštovanja osnovnih demokratskih principa po kojima gradjani mogu slobodno da izraze svoju volju preko glasačkih kutija u mirnom okruženju i bez ikakvog oblika pritiska ili zastrašivanja.

„Nadamo se da će rezultati tačno odraziti demokratsko takmičenje gde učesnici mogu da imaju ravnopravne uslove. U tom smislu pozivamo nadležne institucije i medije da pruže objektivne, trasparentne i nepristrasne usluge u skladu za zakonima i propisima“, navode evropski poslanici.

Pozvali su sva tela odgovorna za izbore da budu proaktivna i da osiguraju punu primenu svih obaveza o izbornim uslovima preuzetih za vreme medjustranačkog dijaloga održanog uz pomoć Evropskog parlamenta sa srpskim Parlamentom.

Oni su izrazili žaljenje što uprkos svim njihovim naporima uslovi nisu bili dovoljni za jedan deo opozicije koja je odlučila da bojkotuje izbore, i ukazali da pokušaj pronalaženja zajedničke tačke izmedju svih strana ostaje njihov napor.

Fajon i Bilčik ukazuju da, iako EP nije poslao izborne posmatrače zbog korona virusa, on nastavlja pažljivo da prati sve dogadjaje.

Pozdravili su dolazak Specijalne misije ODIHR-a za ocenu izbora koja, kako navode, uz srpske izborne posmatrače ima izuzetno važnu ulogu u nadzoru i izveštavanju pre, tokom i posle izbornog dana.

„Evropska unija je partner broj jedan Srbije i većina gradjana Srbije zalažu se za evropsku integraciju svoje zemlje. Stoga se nadamo da su gradjani imali priliku da čuju sve političke stranke, uključujući one koje su nedavno predložile nove proevropske političke programe koji će odvesti zemlju bliže ostvarenju članstva u EU. Nadamo se takodje da će ovi proevropski politički programi naći svoje mesto u novom Parlamentu i da će biti uticajni u ubrzavanju potrebnih tekućih reformi u Srbiji“, navodi se saopštenju.

Evropski parlament, kako se navodi, spreman je da saradjuje sa svim političkim strankama koje su posvećene ostvarenju demokratske i proevropske budućnosti.

„Sa tim ciljem ostajemo posvećeni da radimo sa novim sastavom srpskog paralmenta i u drugoj fazi medjustranačkog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta“, zaključuje se u saopštenju.

Preuzeto sa: https://www.danas.rs/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here