Home Vesti Do sada RIK proglasio 13 lista, večeras ističe rok za njihovu predaju

Do sada RIK proglasio 13 lista, večeras ističe rok za njihovu predaju

149
0
crta-srbijaizbori
Foto: Thinkstock

Rok za podnošenje izbornih lista Republičkoj izbornoj komisiji (RIK), za učešće na izborima koji se održavaju 21. juna, ističe danas u ponoć, jer je zakonom propisano da je krajnji trenutak za to 15 dana pre dana predviđenog za glasanje.


Rok za podnošenje izbornih lista Republičkoj izbornoj komisiji (RIK), za učešće na izborima koji se održavaju 21. juna, ističe danas u ponoć, jer je zakonom propisano da je krajnji trenutak za to 15 dana pre dana predviđenog za glasanje.
Prvobitno su izbori zakazani za 26. april, ali je zbog epidemije korona virusa datum pomeren, tako da su izborne radnje prekinute da bi se nastavile posle ukidanja vanrednog stanja.

Do sada je RIK proglasio 13 izbornih lista: Aleksandar Vučić – Za našu decu; Ivica Dačić – SPS – JS – Dragan Marković Palma; Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka; Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor; Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju; Za Kraljevinu Srbiju – Žika Gojković; Ujedinjena demokratska Srbija.

Takođe izborne liste Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja – Demokratska partija Makedonaca; Metla 2020; Milan Stamatović – Zdravo do pobede – Dragan Jovanović – Bolja Srbija – Zdrava Srbija; SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin; Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici; Narodni blok – Velimir Ilić general Momir Stojanović.

Izbornu listu je u sredu RIK-u predao pokret Jedan od pet miliona. Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević je naveo da tom pokretu 732 potpisa od 10.000 predatih nisu „pravno valjani“ i da taj nedstatak treba otkloniti u roku od 48 sati.

Pokret slobodnih građana (PSG), koji je ranije bio deo opozicije koja je najavila bojkot izbora, predao je u četvrtak izbornu listu, a RIK još nije zasedao po tom pitanju.

Odluku o učešću na izborima promenio je i pokret Dosta je bilo Saše Radulovića.

Bojkot, na sva tri nivoa, su najavile stranke okupljene u opozicinom bloku u kojem su, između ostalih, Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde, Dveri, Narodna stranka.

Neke od stranaka koje su najavile bojkot izbora na republičkom nivou učestvovaće na lokalnim izborima, na nekim mestima, kao što su Grad Šabac i beogradska opština Vračar.

Uoči izbora, cenzus za ulazak u Dom narodne skupštine spušten je sa pet na tri odsto.

Izborne liste kandidata za narodne poslanike mogu da podnesu registrovane političke stranke, koalicije političkih stranaka i grupe građana i na njima može da bude najviše 250 imena.

Na dan izbora biračka mesta se otvaraju u 7.00 časova, a zatvaraju u 20.00 časova, rezultate izbora objavljuje RIK, u roku od 96 časova od časa završetka glasanja, i objavljuju se u Službenom glasniku.

Predizborna tišina, kada su zabranjene aktivnosti koje spadaju u izbornu kampanju, počeće u četvrtak 18. juna, u 24.00, odnosno u ponoć, i trajaće do zatvaranja biračkih mesta.

RIK je saopštio da će se u nedelju, 21. juna, otvoriti 8.386 biračkim mesta, oko 130 više nego na predsedničkim izborima 2017. godine, na Kosovu je predviđeno 90 biračkih mesta, a 43 u inostranstvu.

Biračima se, najkasnije pet dana pre održavanja izbora, dostavlja obaveštenje o danu i vremenu održavanja izbora, sa brojem i adresom biračkog mesta na kome glasa, a glasa se zaokruživanjem rednog broja ispred izborne liste.

Izbori se sprovode u specifičnim okolnostima zbog korona virusa tako da je neizvesno održavanje masovnijih predizbornih mitinga.

Preuzeto sa:

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here