Home Vesti Ujedinjena DS: Ne odustajemo od zahteva

Ujedinjena DS: Ne odustajemo od zahteva

148
0
ds

Beograd — Predsedništvo Ujedinjene DS neće odustati od zahteva da se poštuje rok od najmanje devet meseci od eventualnog prihvatanja zahteva opozicije i tima stručnjaka.


Beograd — Predsedništvo Ujedinjene DS neće odustati od zahteva da se poštuje rok od najmanje devet meseci od eventualnog prihvatanja zahteva opozicije i tima stručnjaka.
Kako je navedeno, Ujedinjena DS neće odustati čak i u slučaju da prihvati učešće u dijalogu vlasti i opozicije uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta.

Stranka je u saopštenju navela da će definitivnu odluku o učešću u tom dijalogu doneti „kada bude jasnije šta tačno taj dijalog podrazumeva i nakon razgovora sa ostatkom opozicije, kako bi i po pitanju tog dijaloga nastupili sa jedinstvenim stavom“.
„Mi već godinu dana apelujemo na vlast da ne uvodi zemlju u izbornu krizu i politički haos i uložili smo maksimalne napore da dosadašnji pregovori daju rezultat, ali nažalost vlast je ponudila samo lažne ustupke i neiskrene ponude, čiji je jedini cilj kupovina vremena i stvaranje konfuzije u javnosti. U takvim okolnostima naš bojkot izbora je definitivan i neopoziv, jer pitanja elementarne slobode i demokratije nisu pitanja oko kojih smo spremni na kompromise“, stoji u saopštenju.

Ocenjujući da je dobro „što je EU na kraju ipak prihvatila činjenicu da u Srbiji nema uslova za fer i poštene izbore i što nudi da bude posrednik u obezbedjivanju tih uslova“, iz Ujedinjene Demokratske stranke su naveli da je ta inicijativa „nažalost, došla prekasno za izbore najavljene za proleće“.

„To znači da je jedini način da učestvujemo na predstojećim izborima, pored usvajanja zahteva opozicije i tima nezavisnih stručnjaka, pomeranje roka za održavanje tih izbora na zakonom predvidjen način. I to je u skladu sa odlukom koju smo doneli na sednici Glavnog odbora Ujedinjene Demokratske stranke, po kojoj je naša odluka o bojkotovanju izbora na proleće definitivna, budući da je do održavanja izbora u regularnom roku nemoguće ispuniti rokove iz Sporazuma sa narodom“, piše u saopštenju.

Dodaje se da je u slučaju da Evropska unija „privoli vlast na sporazum koji bi obezbedio održavanje slobodnih i poštenih izbora, koji podrazumeva jasne mehanizme za njegovu primenu i kontrolu“, potrebno „od devet do 12 meseci za stvaranje normalnog političkog ambijenta i održavanje slobodnih izbora“.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here