Home Vesti Vučić se sastao sa Makalisterom

Vučić se sastao sa Makalisterom

139
0
avuckzss44-srbijaizbori
Foto: Darko Cirkov

Beograd — Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsedavajućim Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvidom Makalisterom.


Beograd — Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsedavajućim Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvidom Makalisterom.
Makalisteru je ovo prva poseta Beogradu nakon stupanja na novu dužnost.

Predsednik Vučić je na svom nalogu na Intagramu objavio da Srbija pozdravlja dogovor članica Evropske unije o nosiocima najvažnijih funkcija.

„Srbija će nastaviti da sprovodi unutrašnje reforme u skladu sa ocenama i preporukama institucija EU, prvenstveno iz Izveštaja Evropske komisije, ali i iz Rezolucije Evropskog parlamenta o napretku. Srbija pozdravlja dogovor zemalja članica o nosiocima najznačajnijih funkcija u EU i nadamo se da će institucije EU i u novom sastavu nastaviti da podržavaju politiku proširenja i evropski put Srbije“, napisao je predsednik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas na sastanku sa zvaničnikom EP Dejvidom Mekalisterom da će Srbija nastaviti da sprovodi unutrašnje reforme u skladu sa ocenama i preporukama institucija EU, a kada je reč o predstojećim izborima da je Beograd spreman za usvajanje predloga za poboljšanje izbornog procesa.

Predsednik Vučić čestitao je Mekalisteru ponovni izbor za poslanika Evropskog parlamenta i predsedavajućeg Komitetom za spoljne poslove. Tokom susreta dvojica sagovornika su konstatovali da Srbija sporovodi veoma uspešne ekonomske reforme, te da je progres u sferi ekonomije najjasniji.

Predsednik Vučić je istakao da će Srbija nastaviti da sprovodi unutrašnje reforme u skladu sa ocenama i preporukama institucija EU, prvenstveno iz Izveštaja Evropske komisije, ali i iz Rezolucije Evropskog parlamenta o napretku Srbije, posebno u oblasti vladavine prava.

On je rekao da Srbija pozdravlja dogovor zemalja članica o nosiocima najznačajnijih funkcija u EU i izrazio nadu da će institucije EU i u novom sastavu nastaviti da podržavaju politiku proširenja i evropski put Srbije.

Predsednik Vučić je naglasio da Srbija čvrsto podržava dijalog o normalizaciji odnosa sa Prištinom, pod okriljem EU, ali da je nastavak razgovora moguć tek nakon ukidanja taksi, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Srbije. Dvojica sagovornika razgovarali su i o predstojećim izborima.

Mekalister je pozitivno ocenio napredak u funkcionisanju parlamenta, nakon što su prihvaćene primedbe EK i naglasio da je neophodno raditi na reformi izbornog zakona.

Tim povodom, predsednik Vučić je rekao da je Srbija spremna za usvajanje predloga za poboljšanje izbornog procesa. „Kada je reč o radu Parlamenta, u pojedinim aspektima postojao je prostor za napredak i stoga su preporuke usvojene.

Nacrt medijske strategije, koji je izradjen na vrlo transparentan i inkluzivan način, upućen je Evropskoj komisiji na mišljenje. Ovim dokumentom biće osigurani uslovi za nastavak reforme u oblasti medija i unapredjenje slobode izražavanja“, dodao je predsednik Vučić.

Mekalister je pozdravio i nove infrastrukturne projekte istakavši da oni utiču na sveukupni ekonomski napredak zemlje.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here