Home Vesti Srpska lista pobedila na izborima u sve četiri opštine na severu Kosova

Srpska lista pobedila na izborima u sve četiri opštine na severu Kosova

117
0
papir-srbjaizbori
Foto: Thinkstock

Kandidati Srpske liste pobedili su na vanrednim izborima za gradonačelnike u sve četiri opštine na severu Kosova, podaci su Koalicije nevladinih organizacija „Demokratija na delu“.


Kandidati Srpske liste pobedili su na vanrednim izborima za gradonačelnike u sve četiri opštine na severu Kosova, podaci su Koalicije nevladinih organizacija „Demokratija na delu“.
Demokratija na delu u 21 čas je na konferenciji za medije objavila preliminarne rezultate vanrednih izbora na severu Kosova za sve četiri opštine.

Prema njihovim podacima u Severnoj Mitrovici Srpska lista, Goran Rakić osvojila je 95.2 odsto, Demokratska stranka Kosova, Gondže Čauši sa 3.1 odsto,Pokret Samoopredeljenje, Erden Atić 1.6 odsto. U Zubinom Potoku, Srpska lista, Srđan Vulović 94.1 odsto,Demokratska stranka Kosova, Hisen Mehmeti 3.1 odsto, Pokret Samoopredeljenje, Liridona Kahrimani 2.8 odsto. Leposavić,Srpska lista, Zoran Todić 96.4 odsto,Demokratska stranka Kosova, Šaćir Hetemi 2.1 odsto, Pokret samoopredeljenje, Fisnik Veselji (1.5 odsto). Zvečan, Srpska lista, Vučina Janković 96.4 odsto, Pokret samoopredeljenje, Avdi Peci (2.2 odsto, Demokratska stranka Kosova, Iljir Peci 1.4 odsto.

Iz Srpske liste su nezvanično saopštili da su njihovi kandidati pobedili na izborima za gradonačelnike, čime je, kako kažu, potvrđena politika privrženosti i odanosti srpskog naroda državi Srbiji.

Sva biračka mesta zatvorena su u 19.00 časova, rečeno je Srni u Centralnoj izbornoj komisiji u kojoj navode da će prve preliminarne rezultate moći da saopšte oko 22.00 časa.

Portparol Kosovske policijske službe za region Sever Kosova Branislav Radović rekao je Srni da tokom izbornog dana nije bilo incidenata, niti je zabeležen bilo kakav događaj koji je mogao da ugrozi bezbednost birača.

„Nije bilo incidenata, pa policija ni u jednom slučaju nije intervenisala“, kaže Radović.

Biračke centre u ovoj opštini u popodnevnim satima obišli su šefica kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova i šef misije OEBS-a Jan Bratu. Istaknuto je da nisu zabeležene veće nepravilnosti, sem nerevidiranih biračkih spiskova, duplo glasanje i pokušaja glasanja sa srpskim ličnim kartama, prenosi RTK2.

„Kao što znate misija OEBS-a nema izvršnu funkciju, tu smo da podržimo i pomognemo CIK-u. Prema dosadašnjim izveštajima koje imamo sve je u redu. Nemamo većih problema, do sada je bilo par sitnih stvari ali ništa u velikom obimu“, rekao je Bratu.

„Na Kosovu će biti još izbora, tako da što pre se ljudi organizuju i podrže nas u ovoj inicijativi, bićemo uspešni. Zato sam danas ovde, želim da vidim taj proces i mnogo sam više uverena da smo na pravoj strani sa jačanjem ovog procesa. Veoma smo angažovani sa lokalnom samoupravom, imamo veliki broj projekata, imamo fond za razvoj koji je posvećen ovom delu Kosova, tako da se nadam da ćemo imati dovoljno vremena da radimo zajedno“, istakla je Apostolova.

Prvi birači glasali su odmah po otvaranju biračkih centara, glasali su i kandidati za gradonačelnika Severne Mitrovice. Goran Rakić ispred Srpske liste na biračko mesto došao je u pratnji pristalica i simatizera ove stranke.

„Obavili smo svoju građansku dužnost, kao što i sami možete videti građani Mitrovice su ozbiljno shvatili važnost ovih, ne samo lokalnih izbora, već bukvalno referenduma, nama koji živimo ovde on znači opstanak i ostanak na ovim prostorima“, naglasio je Rakić.

Nešto kasnije glasali su i kandidati iz albanskih partija.

„Ja samo hoću da kažem svim građanima da izađu na glasanje, da promenimo stvari, da promenimo naš život“, rekao je Erden Atić iz Samoopredeljenja.

„Pozivam građane da izađu i glasaju u fer i demokratskoj atmosferi .Oni su ti koji će odlučiti. Gondže Čauši iz DPK.

Izborni proces pratili su domaći i posmatrači OEBS-a, a biračke centre obezbeđivali su pripadnici Policije Kosova.

Izborni dan u Zubinom potoku i Zvečanu protekao mirno

U Zubinom Potoku i Zvečanu birališta su zatvorena u 19 časova. Izborni dan protekao je mirno, bez tenzija, prenosi RTK2.

Na izborima za predsednika opštine u Zvečanu pravo glasa imalo je 9.229, a u Zubinom Potoku 8.535 birača. Građani sa pravom glasa u sve četiri opštine mogli su da glasaju za kandidate iz tri politička subjekta, tačnije za kandidate Srpske liste, Demokratske partije Kosova i Pokreta Samoopredeljenje.
„Pošto sam jedini kandidat što se tiče srpske nacionalnosti, a znamo da je Zubin Potok većinski naseljen srpskim življem, možemo slobodno reći da je ovo jedna vrsta referenduma, gde moramo da pokažemo da smo složni i da smo jedinstveni, da ćemo nastaviti da se borimo za svoja prava uz podršku Srbije“, rekao je kandidat za gradonačelnika ispred Srpske liste Srđan Vulović.“Očekujemo sve najbolje da bude za nas ovde“.
„Daće Bog da i nama svane jednom konačno. Dosta je bilo mraka, treba nam sunce“.
„Očekujem boljitak za sve građane ove opštine“, rekli su građani.Šef misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu, prilikom posete jednom od biračkih centara u Zubinom Potoku poručio je da je najveći problem bio oko biračkih spiskova, ali da je izborni proces prošao mirno.Izborni proces u četiri opštine na severu Kosova, a na zahtev CIK-a, u tehničkom savetovanju pomagala je Misija OEBS-a na Kosovu sa oko 215 svojih zvaničnika.Tokom dana u blizini biračkih centara nalazili su se pripadnici Policije Kosova.

Preuzeto sa: https://www.danas.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here