Home Vesti Završen protest „1 od 5 miliona“ u Beogradu

Završen protest „1 od 5 miliona“ u Beogradu

97
0
svs-srbijaizbori
Foto: Thinkstock

Završen protest „1 od 5 miliona“ u Beogradu


Završen protest „1 od 5 miliona“ u Beogradu
Beograd — Učesnici i organizatori protesta poručili su večeras da će se građani okupljati dokle god je potrebno i zakazali novu protesnu šetnju za sledeću subotu.
Okupljeni su i večeras prošetali centralnim ulicama, a ispred zgrade RTS-a su rekli da uprkos tome što četiri meseca hiljade gradjana protestuje medijski javni servis i dalje ih ne primećuje.

Okupljanje građana u okviru protesta „1 od 5 miliona“ počelo je kod Terazijske česme u Beogradu.
Podsetimo, prošle subote je ispred Predsedništva Srbije otvorena „slobodna zona“, koja je aktivna

24 sata, a svakoga dana od 13 do 21 časorganizovane su tribine i razgovori sa građanima u kojima učestvovuju lideri opozicionih stranaka i javne ličnosti.

Kako su počeli protesti

Podsetimo, prvi građanski protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana nakon što je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu.

Dan nakon napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u pomenutom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana upravo pod nazivom „Stop krvavim košuljama“.

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je po prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama.

Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv „Stop krvavim košuljama“ da bi nakon nekoliko šetnji glavna parola postala „1 od 5 miliona“.

Upad u RTS

16. marta, nakon protestne šetnje, lider Dveri Srbije Boško Obradović, jedna od organizatorki protesta Jelena Anasonović i grupa demonstranata nasilno su ušli u zgradu RTS, zahtevajući da gostuju u Dnevniku.

Pošto su odbijali zahteve da napuste zgradu, policija je grupu demonstranata izvela iz zgrade. Okupljeni su se te večeri oko ponoći razišli ispred RTS-a, a sutradan je protest ponovljen, i i to ispred zgrade Predsedništva Srbije. Nakon što su nekoliko sati blokirali ulaze i izlaze iz Predsedništva, demonstranti su se uputili ka stanici policije u Bulevaru despota Stefana, gde je protest i završen. Takođe, ove nedelje je došlo do kratkotrajne blokade Skupštine grada predvođene Obradovićem, kada je u nekoliko navrata došlo i do verbalnog okršaja sa ženama iz Skupštine grada koje su blokirale ulaz u ovu instituciju.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here