Home Vesti Vučić priprema teren za pravno obavezujući sporazum

Vučić priprema teren za pravno obavezujući sporazum

104
0
vuckolino-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Kosovo u budućnosti dobiti nezavisnost i suverenost na celoj teritoriji, ali ne zato što će on da ga prizna, već zato što nije prošlo rešenje koje je on nudi, ne preciziravši pritom o kakvom rešenju je reč, kao ni kod koga nije prošlo to što je ponudio.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Kosovo u budućnosti dobiti nezavisnost i suverenost na celoj teritoriji, ali ne zato što će on da ga prizna, već zato što nije prošlo rešenje koje je on nudi, ne preciziravši pritom o kakvom rešenju je reč, kao ni kod koga nije prošlo to što je ponudio.
Politikolog Boban Stojanović ukazuje da nakon sedam godina na vlasti, u okviru kojih Vučić pregovara o Kosovu, ne vidi ko bi drugi mogao da bude odgovoran ukoliko Kosovo u budućnosti dobije suverenost na celoj teritoriji, ako ne on. Stojanović smatra da bi pomenuta Vučićeva izjava mogla da predstavlja najavu i pripremanje terena za priznavanje kosovske nezavisnosti. Stojanović objašnjava da ne mora da znači da će predsednik staviti potpis na takav akt, već da će to učiniti premijerka Ana Brnabić.

– Mi ovih sedam godina ne znamo šta se radi u okviru pregovora i koja je pozicija Srbije, a sada ispada da su građani odbili nešto za šta nisu znali da je naša pregovaračka pozicija. Deluje mi kao da Vučić na neki način sada pokušava da se „pere“.

U ovom trenutku tema podele je stavljena sa strane, tako da mi se čini da se radi o pripremi terena za pravno obavezujući sporazum, koji se očekuje već nekoliko godina – navodi Stojanović i dodaje da predsednik Vučić to radi u svom prepoznatljivom stilu „ja sam dao sve od sebe, ali nekada jednostavno ne možete da pobedite“.

Petar Miletić, član Predsedništva PSG, ocenjuje da u pomenutoj izjavi predsednika Vučića ima mnogo nejasnoća. Pre svega, on postavlja pitanje od koga će to Kosovo biti priznato, te da li to znati da će to učiniti Srbija pod njegovom vlašću.

Miletić još pita čija može biti krivica ukoliko naša zemlja prizna kosovsku nezavisnost, ako se to desi u Vučićevom mandatu, odnosno nakon sedam godina vlasti.

– Nama je jasno da je predsednik Vučić očigledno dolazeći na vlast obećao nekome da će priznati nezavisnost Kosova, te da su sve što je do sada radio u vezi s Kosovom bili njegovi manevri. Ako je odlučio da prizna nezavisnost, onda treba jasno i nedvosmisleno da izađe pred građane Srbije i da to kaže, te da obelodani pod kojim uslovima je to uradio i šta će u tom slučaju dobiti Srbi koji žive na Kosovu – poručuje Miletić.

Podsetimo, predsednik Vučić je prilikom gostovanja na televiziji Pink rekao da „ono što je nudio nije moglo da prođe zbog strahovitog pritiska pojedinih zemalja i njihovih obaveštajnih službi koje su pokrenule kompletne agenture po različitim zemljama političke, medijske i druge“.

Dačić: Samo se igraju

Skupština Kosova pripremila je nacrt rezolucije o srpskim zločinima, preneli su juče mediji, kao i reagovanje na to Ivice Dačića, šefa diplomatije, koji je ocenio da taj nacrt neće imati nikakvog efekta, i da se u Prištini „samo igraju“.

Haradinaj: Sprečio sam podelu u Berlinu

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je upravo on taj koji je u Berlinu sačuvao suverenitet Kosova i zaustavio podelu, prenosi FoNet. Haradinaj je na skupu svoje stranke, Alijanse za budućnost Kosova, rekao da su suverenitet Kosova, ostvaren 17. februara 2008, „neki stavili na sto“ šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, bez ikakvih uslova i dobijanja nečega zauzvrat. „Rečeno mi je da je podela Kosova gotova stvar, da moramo nešto da damo i da nam tamo neka brda na severu nisu potrebna“, rekao je Haradinaj, ali nije precizirao ko mu je to rekao. „Ako se nekome čini da je to što sam zaustavio podelu Kosova mala stvar, u šta sam uložio toliko energije i novca i izbegao mnoge zamke, istorija će ih uveriti da to nije tako“, naveo je Haradinaj i dodao da to nije bio mali posao, ali da on nije mogao da dozvoli podelu.“

Preuzeto sa: https://www.danas.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here