Home Vesti Vučić: Bez Evrope ne mogu da se reše ovdašnji probemi, ovo je...

Vučić: Bez Evrope ne mogu da se reše ovdašnji probemi, ovo je njen prostor

148
0
akzss70-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da je „važno postati deo Evropske unije, ali je važnije, najpre preživeti a zatim obezbediti sigurnu budućnost za našu decu, bez obzira na sve formalne okvire u kojima ćemo da se krećemo“.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da je „važno postati deo Evropske unije, ali je važnije, najpre preživeti a zatim obezbediti sigurnu budućnost za našu decu, bez obzira na sve formalne okvire u kojima ćemo da se krećemo“.

„Ništa od toga ne možemo sami, zato su nam potrebni prijatelji“, rekao je Vučić, u autorskom tekstu koji je danas objavio Kurir, a u kojem je sumirao utiske sa nedavnih sastanaka u Pekingu i Berlinu, uz ocenu da se problemi na ovdašnjim prostorima ne mogu rešiti bez Evrope.

On je naveo da „postoje prilike koje ne treba propustiti, i Berlin je, svakako, bio jedna od njih“.

Kako je ukazao da je to „tačka sa koje se određuje da li će nam sledeće godine prolaziti u gigabajtima, ili u mitovima. Brzo, ili užasno sporo. U razvoju, ili u svadji i podelama. U razumevanju, ili zbunjenosti“.

„Deo Balkana to, očigledno, nije shvatio. (Denis) Zvizdić, (Ramuš) Haradinaj, (Hašim) Tači, potcenili su Evropu, Merkelovu i Makrona, na način na koji to nije uradjeno još od čuvenog mita u kojem je ona devojčurak koju otima i siluje Zevs“, napisao je Vučić.

Vučić je, povodom skupa u Berlinu, naveo da su „naše balkanske podele, zadjevice, sitni interesi, narcizam malih razlika, bili, ponovo, važniji delu balkanskih političara, nego potreba da nešto, kompromisom, rešimo“.

„Za čiji račun, osim skupljanja jeftinih političkih poena, za domaću upotrebu, ili dodvoravanja onim silama u kojima neko prepoznaje Zevsa lično? Ne znam, ali znam da Evropa, posle svega, neće da se povuče, svesna da je ovaj prostor, njen prostor, i da je ovaj problem, njen problem“, naglasio je Vučić.

U tekstu je Vučić istakao važnost susreta koje je imao nedavno u Pekingu, sa najvišim kineskim i ruskim predsednicima, ali i ocenio da „bez obzira na narastajuću snagu Kine i Rusije, ogromnu snagu Amerike, moramo da razumemo da bez Nemaca i Francuza, ali i Italijana i drugih Evropljana, nećemo moći da rešimo nijedan od svojih problema u budućnosti“.

Preuzeto sa: https://www.danas.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here